RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Broj obolelih od gripa uobičajen za ovo doba godine

Karolina Bašić | 17. januar 2018. | 14:37 | Zdravstvo

Broj obolelih od gripa uobičajen za ovo doba godine

Epidemiološka situacija, kada je u pitanju grip, u Subotici je uobičajena za ovaj period godine. Influenca se za sada registruje u najvećem broju kod radno aktivnih osoba, a u narednom periodu očekuje se da će rasti broj obolelih i među populacijom predškolske i školske dece.

Na području Severnobačkog okruga, konkretno na teritoriji grada, 8. januara dokazano je prisustvo influence – tipa B. Broj obolelih se kreće u granicama očekivanog, a u  narednom periodu očekuje se njihov porast.

„Ukoliko se govori o tome šta nas očekuje u narednom periodu, svakako je da će rasti broj obolelih, što je uobičajeno za period januara. Neki vrhunac će verovatno da se dogodi u mesecu februaru, međutim, da li ćemo dostići tzv. epidemijski prag odnosno da li će se javiti epidemija influence, za sada to ne možemo da govorimo, jer ne postoje odgovarajući matematički modeli koji će dati tačan odgovor da li će biti ili neće biti epidemije, ali svakako je jasno da će doći i dalje do postepenog porasta broja obolelih od influence,“ objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Grip je srednje teško oboljenje koje se na osnovu kliničke slike, ukoliko je ona tipična, razlikuje od čitavog niza drugih akutno respiratornih bolesti. Karaktertičan je nagli početak bolesti odnosno za samo nekoliko sati osoba iz punog zdravlja oseti da ima visoku telesnu temperaturu koja ide i do 39 odnosno 40 stepeni. Bolovi u mišićima, zglobovima, narušeno opšte stanje, a nakon nekoliko dana se javlja zapušen nos odnosno curenje iz nosa, kašalj koji postaje produktivan i bol u grlu.

„Jedina razlika između influence i čitavog niza preko par stotina drugih akutno respiratornih bolesti je u naglom početku kod influence, naglašene opšte tegobe, a definitivna dijagnoza se postavlja samo na osnovu dokaza virusa u uzetom brisu nosa odnosno ždrela, a ovaj bris se po pravilu i ne radi. Naime, ukoliko se dokaže da je influenca prisutna na nekom području i ukoliko lekar ima epidemiološki podatak i odgovarajuću kliničku sliku, to je dovoljno, da lekar na osnovu epidemiološkog podatka i prisutne kliničke slike kaže da je reč o influenci i bez toga da je uzet odgovarajući bolesnički materijal,“ dodaje dr Bohucki.

Antivirotici se veoma retko primenjuju, odnosno samo kod onih osoba za koje se pretpostavlja da će imati tešku kliničku sliku. U većini ostalih slučajeva daje se simptomatska terapija, a nikako ne antibiotici. Najznačajnija preventivna mera je vakcinacija vakcinom Vaksigrip, koja treba da se primi početkom hladnijeg perioda godine odnosno u oktobru ili novembru. Ove godine zabeležen je visok procenat vakcinisanih, jer vakcine koje se stigle na teritoriju Severnobačkog okruga, oko 5.500 doza, gotovo su u celosti utrošene.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije