RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Predstavljanje IPARD programa

Bojan Nikolić | 28. januar 2018. | 13:38 | Poljoprivreda

Predstavljanje IPARD programa

Mere podrške ruralnom razvoju IPARD programa Republike Srbije, predstavljene su danas zainteresovanim kompanijama i individualnim proizvođačima u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga. Predavanje je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Današnje predavanje je prva faza upoznavanja zainteresovanih pravnih lica i poljoprivrednih gazdinstava sa detaljima i specifičnostima mera IPARD programa, kao i sa određenim poteškoćama sa kojima se mogu susresti ukoliko apliciraju za sredstva. Druga faza biće namenjena onima koji budu aplicirali za sredstva, u cilju upoznavanja  sa dodatnim detaljima procesa koji program nosi.

„Program je zanimljiv za poljoprivredna gazdinstva ali i za pravna lica odnosno mala, srednja i mikro preduzeća i preduzetnike, tako da će naš fokus pre svega biti na pravnim licima ali istovremeno s obzirom da su obe mere na raspolaganju i fizičkim i pravnim licima, mi ćemo se malo više baviti sa trećom merom, ali ćemo pokriti i prvu meru koje se odnosi na investicije poljoprivrednih gazdinstava.“ izjavio je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS

Prvi konkurs u okviru programa, raspisan je krajem prošle godine a zanimljivo je da još uvek nije potpisan finansijski sporazum. Trenutno sredstva nisu u potpunosti dostupna iako su obezbeđena, a ukupan budžet koji će uskoro biti stavljen na raspolaganje za projekte iznosi 230 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila 175 miliona evra, a ostatak finansiran je iz budžeta Republike Srbije.

 Jedna od investicija koja je obuhvaćena IPARD programom jeste i razvoj obnovljivih izvora energije. Stoga su u okviru predavanja predstavljeni ostvareni rezultati ostvareni u ovom sektoru kao i predstojeće aktivnosti projekta „Smanjene barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu, a koji se realizuje kroz zajedničku saradnju UNDP, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  

„Program se odnosi na subvencije odnosno povrat sredstava nakon određene investicije. Prema prvoj meri povrat iznosi od 60 do 80 odsto u zavisnosti od vrste investicije, lokacije i korisnika. Druga mera se odnosi na preradu i marketing i povrat se kreće između 50 i 60 odsto. Maksimalni iznos povrata sredstava ide i do 1,5 miliona evra u zavisnosti od vrste investicije. Program ne predviđa male investicije tako da u prvoj meri ne možete imati investiciju manju od 10.000e da bi ste uopšte aplicirali na taj program.“ objašnjava Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS

Zainteresovana fizička i pravna lica uslove konkursa i sve neophodne informacije mogu pronaći na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, vodorivrede i šumarstva www.minpolj.gov.rs  , kao i na internet adresi Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs .

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije