RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zastupljenije dualno obrazovanje u planu upisa za školsku 2018/2019

Bojan Nikolić | 11. februar 2018. | 13:32 | Društvo

Zastupljenije dualno obrazovanje u planu upisa za školsku 2018/2019

U prostorijama Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, održan je sastanak na kom se razgovaralo o pripremi plana upisa za školsku 2018/2019. godinu, kako bi se razmotrile potrebe privrede i  zahteva za uvođenjem novih obrazovnih profila kroz dualno obrazovanje.

Plan upisa u srednje škole dobio je nove konture zahvaljujući sve većoj zastupljenosti potreba privrede u obrazovnom sistemu. Pedstavnici Privredne komore su obavili razgovore sa Aktivom direktora srednjih škola, na kojima su ih upoznali sa obrazovnim profilima koje privreda potražuje, kako bi na obostrano zadovoljstvo na vreme kreirali plan upisa za narednu školsku godinu.

„Mi smo aktivnosti uradili u smislu da smo pripremili izjave o namerama vezanih za dualno obrazovanje u kojima su kompanije navele koje obrazovne profile žele. Akcenat naših aktivnosti je pre svega usmerene na uvođenje obrazovnih profila u sistem dualnog obrazovanja.“ rekao je Janoš Bagi, stručni saradnik PKS-RPK Severnobačkog okruga

Rezultat sastanka je kreiranje inicijalnog plana upisa, koji bi krajem februara trebalo da pretrpi određene izmene kako bi bio sveden na najracionalniju meru. Krajnji cilj je da se afirmišu obrazovni profili za kojima privreda ima određene potrebe a za koje školstvo može da ponudi adekvatne kadrove i nastavni program.

„Naravno da moramo dodatno uložiti trud kako bi blagovremeno roditelje i učenike usmerili na obrazovne profile sa perspektivom, kako u smislu da ih uključimo u svet rada tako i prilikom nastavka školovanja. U tom pogledu idu i određene reforme. Trenutno su reforme u osnovnim školama a reforme će biti i u Gimnazijama. Što se tiče srednjih stručnih škola u Subotici i Bačkoj Topoli one imaju dobre uslove, kapacitete ali je broj učenika je smanjen iz godine u godine. Zbog toga ćemo se potruditi da ove godine plan upisa bude racionalan, odnosno da se popune samo oni profili za koje pre svega privreda ima potrebe a isto tako i oni profili koji će poslužiti za nastavak školovanja najperspektivnijim učenicima.“  objašnjava Borislav Staničkov, rukovodilac Školske uprave Sombor

Ministarstvo prosvete je za ovu godinu ustanovilo sve neophodne procedure i aktivnosti koje se primenjuju od decembra 2017. godine da bi se napravio racionalan plan upisa za predstojeću školsku godinu. Smernice, kriterijumi i plan aktivnosti prosleđene su školama i lokalnim samoupravama, i sa današnjim sastankom počeće njihova primena na teritoriji Subotice  i  Bačke Topole.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije