RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Elektronski dnevnici u OŠ „Sveti Sava“

Karolina Bašić | 5. mart 2018. | 14:45 | Društvo

Elektronski dnevnici u OŠ „Sveti Sava“

U drugi krug pilot projekta elektronskih dnevnika koji sprovodi Ministarstvo prosvete, ušla je i OŠ „Sveti Sava“. Iako se ocene i časovi još uvek vode i na klasičan način, nastavničko osoblje već uviđa prednosti e-dnevnika.

Iako je početni otpor prema novinama postojao, nastavničko osoblje OŠ „Sveti Sava“ prihvatilo je novi izazov – e-dnevnik. Gotovo svi nastavnici već su registrovani u sistemu, a sa svojom lozinkom upisuju ocene i nastavne jedinice za svoj predmet. Prednosti e-dnevnika su objektivnost ocena i uvid roditelja u ocene i izostanke na dnevnom nivou, preko sajta škole,  što će biti moguće u nekom narednom  periodu. 

„Elektronski dnevnik nam ostavlja neke mogućnosti, npr. možemo da unosimo ocene kasnije, a ne odmah na času; imamo dobru preglednost svega što je potrebno, imamo tačno zapisane datume kad smo uneli ocene, kad su bili kontrolni radovi. Mi još uvek koristimo redovan dnevnik, ali za sledeću godinu mislim da će to biti ukinuto i da će ostati samo elektronski dnevnik. Najveća prednost je što se tiče roditelja i učenika, kada oni budu mogli da imaju uvid u ocene i elektronski  dnevnik, onda bi on ispunio svoju svrhu u onom pravom smislu“, rekao je Alan Pavluković, nastavnik fizike u OŠ „Sveti Sava“.

Ono što se trenutno ističe kao najveći problem, jeste nedostatak opreme odnosno kompjutera u učionicama, ali i protoka informacija putem interneta.

„Ono što eventualno nije pokriveno, to je da većina škola nemaju određenu infrastrukturu. Kada to kažem, mislim na protočnost interneta da li je dobra ili ne, da li svaki kabinet ima računar, da bi nastavnik mogao na času automatski evidentirati učenika ili upisati ocenu. Nažalost, zbog nedostatka računara, nastavnik čim završi čas, nastavu upisuje na slobodnom računaru u zbornici“, dodaje Novica Pavlović, direktor OŠ „Sveti Sava“.

 "E dnevnik" je pilot projekat Ministarstva prosvete čija realizacija je počela u septembru prošle godine. U njega je trenutno uključeno oko 200 škola u Srbiji , a kada se steknu uslovi biće uveden u svih 1.800 škola u našoj zemlji.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije