RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Rezultati privrede u 2017. godini iznad ostatka države

Bojan Nikolić | 15. mart 2018. | 14:55 | Privreda

Rezultati privrede u 2017. godini iznad ostatka države

Treća sednica Parlamenta privrednika, održana je danas u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga.

Sedam tačaka sa tekućim temama našlo se pred delegatima Parlamenta od kojih su svakako najznačajnije privredna kretanja, izveštaj o radu Regionalne privredne komore  za prethodnu godinu, kao i plan rada za tekuću godinu.

Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga, zadržala je liderstvo među komorama Srbije po ostvarenim privrednim rezultatima. Kompanije sa teritorije okruga, izvezle su prethodne godine robu u vrednosti od preko milijardu dolara, dok je uvoz iznosio oko 960 miliona dolara.

„Zadržali smo status aktivnog deviznog regiona koji je u suficitu u prometu sa inostranstvom i to preko 8 odsto i ove godine. To je mnogo više i značajnije u odnosu na ostatak teritorije Srbije. Promet iz 2017. godine je pomeren stopu od 86 odsto prometa sa zemljama Evropske unije, što je više u odnosu na 2016. godinu.“ rekao je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog okruga

Kako bi privreda dobila dodatni zamah kojim bi sačuvala radnu snagu, privrednici traže od Vlade da se pokrenu pitanja smanjenja poreza i doprinosa, poreza na dobit korporacija kao i da se privrednici oslobode reinvestiranja. Posebno pitanje oko kojeg se privrednici slažu jesu inspekcijski nadzori koji prema njihovim rečima u stvarnosti ne funkcionišu prema Zakonu, kao i pitanje o sivoj ekonomiji koju žele da svedu na minimum.

Predstavnici privrede pozdravljaju poptisivanje sporazuma sa lokalnim samouprava u skladu sa Zakonom, za koji veruju da kroz zajedničku saradnju mogu doprineti poboljšanju privrednog miljea.

„Tu stvari idu nabolje i mislimo da u narednom periodu u jednom dijalogu o svakom problemu, izmenama Zakona, dopunama, povećanju poreza i drugim temama, da će Privredna komora uzeti učešče sa svakom opštinom i gradom da se svaka problematika prvo razmotri, kako bi dali svoje komentare, predloge i mišljenje, kako bi u skladu sa mogućnostima određenih lokalnih samouprava videli šta se tu može usvojiti kako bi se privredni milje pobošljao i kako bi stvari funkcionisale bolje.“ izjavio je Mitar Nikolić, predsednik Parlamenta privrednika RPK Severnobačkog okruga

Zakon o privrednim komorama doneo je privredi mogućnost da učestvuje u zakonodavnom postupku, odnosno da učestvuje u merama ekonomske politike države. To je dovelo do toga da je prethodne godine privreda podnela primedbe na 40 zakona, a na zahtev privrede donet je Zakon o dualnom obrazovanju.

„Sa ovim aktivnostima nastavljamo i dalje, a samo od privrednika i njihove aktivnosti zavisi koliko će komorski sistem biti uspešan u zastupanju njihovih interesa i unapređenju privrednog ambijenta, što je i bila poruka današnjeg Parlamenta. Dakle pozivamo privrednike da iskoriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju i da koriste usluge i servise komorskog sistema, kao i da preko svoje RPK dobijaju sve neophodne dokumente.“  objašnjava Nermina Ljubović, zamenica predsednika PKS

Sednica Parlamenta privrednika je imala i svoj svečani deo u ovkiru kojeg su podeljene plakete i diplome najuspešnijima u poslovanju za 2017. godinu. Nagrađeni su Infostud, Ametek i Jasimpeks iz Subotice, PIK Moravica, Idas iz Mola, a Osnovnoj školi „Jovan Mikić“ uručena je donacija.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije