RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Rezultati privrede u 2017. godini iznad ostatka države

Bojan Nikolić | 15. mart 2018. | 14:55 | Privreda

Rezultati privrede u 2017. godini iznad ostatka države

Treća sednica Parlamenta privrednika, održana je danas u prostorijama Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga.

Sedam tačaka sa tekućim temama našlo se pred delegatima Parlamenta od kojih su svakako najznačajnije privredna kretanja, izveštaj o radu Regionalne privredne komore  za prethodnu godinu, kao i plan rada za tekuću godinu.

Regionalna privredna komora Severnobačkog upravnog okruga, zadržala je liderstvo među komorama Srbije po ostvarenim privrednim rezultatima. Kompanije sa teritorije okruga, izvezle su prethodne godine robu u vrednosti od preko milijardu dolara, dok je uvoz iznosio oko 960 miliona dolara.

„Zadržali smo status aktivnog deviznog regiona koji je u suficitu u prometu sa inostranstvom i to preko 8 odsto i ove godine. To je mnogo više i značajnije u odnosu na ostatak teritorije Srbije. Promet iz 2017. godine je pomeren stopu od 86 odsto prometa sa zemljama Evropske unije, što je više u odnosu na 2016. godinu.“ rekao je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog okruga

Kako bi privreda dobila dodatni zamah kojim bi sačuvala radnu snagu, privrednici traže od Vlade da se pokrenu pitanja smanjenja poreza i doprinosa, poreza na dobit korporacija kao i da se privrednici oslobode reinvestiranja. Posebno pitanje oko kojeg se privrednici slažu jesu inspekcijski nadzori koji prema njihovim rečima u stvarnosti ne funkcionišu prema Zakonu, kao i pitanje o sivoj ekonomiji koju žele da svedu na minimum.

Predstavnici privrede pozdravljaju poptisivanje sporazuma sa lokalnim samouprava u skladu sa Zakonom, za koji veruju da kroz zajedničku saradnju mogu doprineti poboljšanju privrednog miljea.

„Tu stvari idu nabolje i mislimo da u narednom periodu u jednom dijalogu o svakom problemu, izmenama Zakona, dopunama, povećanju poreza i drugim temama, da će Privredna komora uzeti učešče sa svakom opštinom i gradom da se svaka problematika prvo razmotri, kako bi dali svoje komentare, predloge i mišljenje, kako bi u skladu sa mogućnostima određenih lokalnih samouprava videli šta se tu može usvojiti kako bi se privredni milje pobošljao i kako bi stvari funkcionisale bolje.“ izjavio je Mitar Nikolić, predsednik Parlamenta privrednika RPK Severnobačkog okruga

Zakon o privrednim komorama doneo je privredi mogućnost da učestvuje u zakonodavnom postupku, odnosno da učestvuje u merama ekonomske politike države. To je dovelo do toga da je prethodne godine privreda podnela primedbe na 40 zakona, a na zahtev privrede donet je Zakon o dualnom obrazovanju.

„Sa ovim aktivnostima nastavljamo i dalje, a samo od privrednika i njihove aktivnosti zavisi koliko će komorski sistem biti uspešan u zastupanju njihovih interesa i unapređenju privrednog ambijenta, što je i bila poruka današnjeg Parlamenta. Dakle pozivamo privrednike da iskoriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju i da koriste usluge i servise komorskog sistema, kao i da preko svoje RPK dobijaju sve neophodne dokumente.“  objašnjava Nermina Ljubović, zamenica predsednika PKS

Sednica Parlamenta privrednika je imala i svoj svečani deo u ovkiru kojeg su podeljene plakete i diplome najuspešnijima u poslovanju za 2017. godinu. Nagrađeni su Infostud, Ametek i Jasimpeks iz Subotice, PIK Moravica, Idas iz Mola, a Osnovnoj školi „Jovan Mikić“ uručena je donacija.

Ostale vesti iz ove kategorije