RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Sport

Dieng: Spartak ŽK igra najlepši fudbal u Srbiji, zato sam došao

Bojan Nikolić | 18. mart 2018. | 12:19 | Sport

Dieng: Spartak ŽK igra najlepši fudbal u Srbiji, zato sam došao

Najnovije pojačanje Spartak Ždrepčeve krvi  Senegalac Čeiku Dieng, polako se privikava na novu sredinu i stil igre. Dieng je stigao u Suboticu u zimskom prelaznom roku na pozajmicu iz Turskog Superligaša Bašakšehira, poznatog po svom rapidnom razvitku zahvaljujući činjenici da je klub - mezimac predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Svoje prve fudbalske korake napravio je u rodnom Senegalu u gradu Tiesu, trećem po veličini u ovoj zapadnoj Afričkoj državi, koja je svetu dala brojne poznate fudbalere poput El Hađi Diufa, Papu Buba Diopa, Musu Soa, Keitu Baldea i Sadio Manea.

Pre potpisivanja ugovora sa drugoplasiranom ekipom Turskog šampionata, krilni napadač nastupao je za norveški Sandefjord, austrijski Saint Pelten, a po dolasku u predgrađe Istanbula, Dieng je pored Bašakšehira nastupao i na pozajmici u klubu iz glavnog grada Turske – Ankaraguču.

Dieng je uoči utakmice sa beogradskim Radom, bio gost sportske redakcije RTV Subotice, gde je govorio o svojim fudbalskim iskustvima, ali i o razvoju fudbala u svom rodnom Senegalu.

Došao si u Srbiju početkom februara iz Turskog kluba Bašakšehir, kluba koji raste kvalitetom, infrastrukturom, igračima. Kako si zadovoljan u Fudbalskom klubu Spartak ŽK, kako si zadovoljan načinom treniranja, tvojim nastupom u ovih proteklih mesec dana?

Da, da naravno, ja sam imao sjajno iskustvo u Bašakšehiru, koji je veliki klub naravno, ali veoma je važno za igrača da igra. Bašakšehir je veliki tim sa poznatim igračima, i da sam ostao tamo, ne bi bilo dobro po mene jer sam još uvek mlad igrač i treba mi prostora da igram. Pre nego što sam došao ovde, gledao sam snimke stila igre u Srbiji i video sam da Spartak igra veoma lep fudbal, napadački, i rekao sam svom menadžeru da želim da igram u ovom timu. Video sam na snimku da igraju najlepši fudbal u ligi i samo sam želeo da igram ovde, zato sam i došao.

Da li je napadački stil fudbala koji gaji FK Spartak ŽK je sličan tvojim željama, da igraš napadački, da budeš bolji napadač?

Da, naravno da je važno, i bitno je da naš trener nije uplašen i nije kao mnogi treneri koji samo žele da igraju defanzivno. On želi da napada, veoma je dobar i po mene, jer sam ja ofanzivni igrač i to je veoma važno.

Kakvo je tvoje dosadašnje iskustvo sa Superligom Srbije? Nismo kvalitetni kao Turska Superliga ali ti ovde možeš naučiti mnogo. Kakvo je tvoje mišljenje?

Naravno, nije kao u Turskoj, ali ja mislim da je liga veoma dobra. Kada sam počinjao moju karijeru, liga je bila sličnog kvaliteta (Senegal, Austrija, Norveška) gde si mogao da vidiš mnoge dobre igrače i da naučiš nešto na terenu. Nije lak fudbal, mnogo je borbe. Liga je dobra, uopšte nije loša, imate mnogo odličnih fudbalera i liga je zaista dobra i veoma je dobro za mene da budem ovde.

Ti dolaziš iz Senegala, zemlje koja ima jednu od najboljih Afričkih nacionalnih timova u fudbalu, i imate igrače poput Manea iz Liverpula i druge. Kakav je stil igre kod vas u Senegalu i koja je razlika u odnosu na stil igre u Evropi, naročito Srbije?

Možda je osnovna razlika u infrastrukturi i ekonomiji. Međutim mi uspešno pratimo evropski fudbal, naši treneri iz Senegala odlaze u Evropu gde uče sve o fudbalu. Zato mi pratimo evropski stil igre i zato imamo mnoge igrače iz Senegala u Evropi. Takođe imamo i akademije timova iz Evrope u Senegalu, poput francuskog Meca i ako se igrači na akademiji pokažu dobro, dobijaju priliku da potpišu profesionalni ugovor i da zaigraju za prvi tim u Francuskoj. Da, sada mnogi timovi to rade u Senegalu i to je razlog zašto mi imao toliko igrača u Evropi.  

Ostale vesti iz ove kategorije