RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotica deo mreže za unapređenje položaja migranata

Marijana Tolimir | 18. mart 2018. | 14:08 | Društvo

Subotica deo mreže za unapređenje položaja migranata

Subotica je deo Lokalne mreže za unapređenje položaja migranata još od jula prošle godine, a koordinator mreže u Gradu, Ilija Đukanović, kaže za našu televiziju da je osim povezivanja sa drugim opštinama koje su pogođene migrantskom krizom i razmenom iskustava, sačinjen i prvi izveštaj o stanju u Subotici, kao i da je okončan konkurs za civilne organizacije koje su aplicirale da obavlaju određene aktivnosti koje se tiču migrantske populacije.

 

Zbog specifičnog položaja, ali i preuzimanja odgovornosti za zaštitu i pomoć migrantima, izbeglicama i tražiocima azila, Subotica je jedna od šest opština i gradova u Srbiji koja je deo mreže za unapređenje položaja migranata koji se sprovodi kroz projekat „Gradimo zajedno“. Mreža je formirana kako bi gradovi pogođeni migrantskom krizom mogli adekvatno da odgovore na sve izazove.

Osim Srbije, projekat se sprovodi i u tri opštine u Makedoniji, a do sada je održano nekoliko sastanaka i treninga, kako bi se ojačala mreža u delu koji se tiče javnog zastupanja. Prema rečima Đukanovića, situacija je različita u devet gradova i opština pogođenih migrantskom krizom, ali je razmena iskustava veoma dragocena.

Međunarodni projekat „Gradimo zajedno – monitoring i javno zastupanje u lokalnim zajednicama“ zajednički sprovode Atina, Udruženje pravnika iz Makedonije i Fondacija Konrad Adenauer uz finansijsku podršku Evropske unije i to, osim u Subotici i u Šidu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Preševu, Vranju, Kumanovu, Đevđeliji i Skoplju. Projekat će trajati do kraja 2018. godine.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije