RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Kad leči dr Gugl

Karolina Bašić | 21. mart 2018. | 14:57 | Zdravstvo

Kad leči dr Gugl

U današnje vreme, na internetu su dostupne brojne informacije, između ostalih, i one koje se odnose na oblast medicine. Često im pribegavamo, konsultujući „dr Gugla“ kada osetimo određene zdravstvene probleme,  u želji da saznamo sve o simptomima koji nas muče.

Za sve što ne znaš, pitaj Gugl — poznata je parola kojom se mnogi od nas vode, posebno kada su u pitanju zdravstveni problemi. Ipak, iako konsultuju internet, naši sugrađani kažu da sa rezervom prihvataju te informacije. Svesni su da to može biti pogrešno i vrlo opasno, i zato ne posežu za Gugl dijagnozom, pa ni terapijom.

 „Gledam simptome, čitam neke članke, ponekad i bez namere. Kada je u pitanju određena terapije odnosno lekovi, onda definitivno odlazim kod lekara.“

„Kada je tata imao zdravstvenih problema onda smo konsultovali internet, ali generalno ne verujem sve što pišu, nego tražim pomoć doktora.“

„Ne, nikako i to nije dobro, to je neka vrsta hipohondra odnosno kad istražujemo sami, a ima dosta tekstova koji su copy – paste. Lekar je ipak lekar i ima više iskustva od onog što je napisano.“

„Ne, medicinar sam, radim u zdravstvenoj ustanovi i tamo se obratim kada imam neki problem. I savetujem svima da ne koriste Gugl da se leče.“

Isto savetuje i dr Dragaš, jer je, kaže, najbolje čuti mišljenje stručnjaka kada problem postoji. Ukoliko se samoinicijativno postavi dijagnoza i koristi se neadekvatna terapija, klinička slika može da se pogorša.   

„Samoinicijativno postavljenje dijagnoze korišćenjem određenih sajtova na internetu ili kako to popularno kažu saveti dr Gugla, mogu da nanesu štetu. Čak i onda kada je informacija potpuno tačna u vezi sa nekom bolesti i simptomima te bolesti, te informacije nisu postavljene u kontekst određene  osobe i njenog poremećaja zdravlja. Tako da su tu zaista brojni rizici, a jedan od njih je rizik gubitka vremena. Nešto što može da bude bezazleno u početku, može da napreduje i da se izrodi u veliki zdravstveni problem. Zatim, zloupotreba lekova je vrlo česta i često je pominjana još iz ranijeg perioda, pa i zloupotreba antibiotika što je bilo u okviru zdravstvenog sistema, dakle, ne selektivno propisivanje antibiotika od strane stručnih lica, ali i nekontrolisano uzimanje antibiotika od osoba koje žele da, na takav način izleče neku svoju bolest, a ne znaju da antibiotik ne pomaže u tom slučaju i kod te bolesti“, objašnjava dr Zorica Dragaš, Centar za promociju zdravlja ZZJZ.  

Posledice toga su situacije koje su rizične za lečenje čak i bezazlenih infekcija jer su se na ovaj način stvorili rezistentni sojevi bakterija, ističe dr Dragaš. Ona dodaje da je važno isključiti sve nezdrave navike u životu, ali i redovno odlaziti na preventivne preglede. Ukoliko, ipak, primetite određeni simptom koji narušava vaše zdravlje, odlučite se da potražite stručnu medicinsku pomoć, a doktora Gugla u ovom slučaju zaobiđite.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije