RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Počeo prekogranični projekat „FILMY“

Marijana Tolimir | 22. mart 2018. | 14:19 | Kultura

Počeo prekogranični projekat „FILMY“

Otvoreni univerzitet Subotica i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti Segedin održali su otvarajuću konferenciju projekta „Filmska umetnost povezuje mlade ljude (FILMY)“ koji se realizuje u okviru Interreg – IPA prekograničnog projekta Mađarska – Srbija.

Prekogranični projekat FILMY podrazumeva partnersku saradnju dve značajne institucije, odnosno organizacije kulture iz pograničnih gradova Subotice i Segedina, koji su kao menadžeri dva značajna bioskopa i dva međunarodna filmaska festivala pripremili nekoliko grupa aktivnosti usmerenih na povezivanje naročito mladih stvaralaca, što će imati za rezultat unapređenje regiona u oblasti filmske umetnosti. Koncept projekta ogleda se u nekoliko grupa aktivnosti: na prvom mestu saradnja međunarodnih festivala, zatim edukacija u oblasti filma, koja počinje školom filma za mlade, koja će biti krunisana amaterskim filmom, kao i razvoj filmskih klubova u regionu.

Generalni direktor Centra za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina, Ivan Javorski, kazao je da ga veoma raduje saradnja sa Otvorenim univerzitetom u Subotici, budući da imaju kvalitetne programe dugi niz godina, kao i veliko iskustvo u organizovanju Festivala evropskog filma Palić. Upravo to iskustvo biće im najznačajnije, jer i sami organizuju sličan festival pod nazivom Vilmoš Žigmond, koji je tek u povoju.

Projekat „FILMY“ počeo je 1. Januara 2018. I trajaće do 31. avgusta 2019. godine. Ukupan budžet projekta iznosi gotovo 128.000 evra, od čega Evropska unija sufinansira oko 108.000 evra.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije