RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Konstituisan odbor za poljoprivredu u RPK Severnobačkog okruga

Bojan Nikolić | 22. mart 2018. | 14:47 | Privreda

Konstituisan odbor za poljoprivredu u RPK Severnobačkog okruga

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, danas je održana konstitutivna sednica Odbora sektora poljoprivrede.

Na konstitutivnoj sednici Odbora za poljoprivredu zacrtani su brojni ciljevi koji se pre svega odnose na aktuelnu situaciju u agraru. Pred nama je prolećma setva koja za poljoprivrednike predstavlja glavobolju jer u proizvodnju moraju da investiraju a potom zavise od brojnih uticaja i faktora. Iz tog razloga,  na Odboru je donet zaključak da se Upravi za agrarna plaćanja dostavi zahtev da se prema proizvođačima izmire sve obaveze, kao i da se u narednim godinama povećaju podsticaji po hektaru. Pored toga, Odbor će uputiti i zahteve nadležnom ministarstvu da se pronađe sistem finansiranja kod banaka sa povoljnim uslovima, da se uradi sve na pooštravanju kontrole uvoza hrane, da se populariše apliciranje na konkurse za dobijanje besplatnih sredstava, da se iz uredbe o izvozu u Rusiju izbaci obaveza posedovanja hladnjače i skladišta, kao i da se cena goriva u poljoprivredi oslobodi akcize.

Poljoprivreda regiona je prethodnu godinu završila u suficitu od oko 100 miliona dolara, a proizvedeno je osam puta više nego što naš region ima potrebe. Rezultati mogu biti još bolji ako bi se rešile brojne prepreke koje se nalaze  pred svim privrednim granama. Najveći problem je svakako nedostatak radne snage ali i problemi sa stimulansom proizvodnje, carinskom zaštitom, subvencijama, kreditnim linijama, smanjenjem poreza i doprinosa i nedostatka Razvojne banke u vlasništvu države.

Osnivanjem odbora za usluge, industriju i poljoprivredu, završen je ciklus implementacije Zakona o privrednim komorama. Odbor za poljoprivredu čine 22 člana a predsednik je Ivan Vojnić Tunić iz kompanije Inprokrom, Odbor za industriju broji 23 člana a predsednik je Slavko Kos iz kompanije Sipeks Mol d.o.o, dok Odbor za usluge ima 23 člana a predvodi ih Danijela Vojnić Purčar iz kompanije EuroPetrol.  

 

Ostale vesti iz ove kategorije