RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Zaštita useva ječma i uljane repice

Bojan Nikolić | 16. mart 2016. | 14:23 | Poljoprivreda

Zaštita useva ječma i uljane repice

Usevi ozimnog ječma na prelazu iz zime u proleće, mogu biti zaraženi pojedinim bolestima. Takođe useve uljane repice koji se seju krajem avgusta,  početkom septembra  pred proleće je potrebno  zaštiti od napada velikog broja štetočina poput repičine lisne ose, sjajnika, crvenoglavog buvača, velike repičine pipe i drugih. Poljoprivredna stručna služba redovno obavlja monitoring na zasejanim površinama na teritoriji grada Subotice kako bi se uverili koje štetočine u ovom periodu razvoja ječma i uljane repice napadaju ove poljoprivredne kulture i šta je potrebno za zaštitu istih.

Nikola Ostrogonac, savetodavac u PSS Subotica: „ Poljoprivredna stručna služba Subotice je pregledom parcela ustanovila prisustvo simptoma suve truleži na listovima uljane repice a prouzrokovač je pategona gljiva. Stepen napada varira od parcele do parcele. Isto tako na usevima uljane repice je registrovano prisustvo velike i male repičine pipe. Preporuka poljoprivrednicima je da obiđu svoje parcele i da ukoliko ustanove pragove štetnosti da izvrše tretiranje odgovarajućim sredstvima a pragovi štetnosti po preporuci prognozne izveštajne službe su 35% biljaka sa simptomima suve truleži za repičine pipe a za veliku pipu prisustvo 2 do 4 odraslih insekata na 10 biljaka uljane repice i prisustvo 2-3 odrasla insekta na metru kvadratnom. Na pregledima useva ječma je ustanovljeno prisustvo simptoma mrežaste pegadosti prouzrokovane od strane patogene gljive. Isto tako intezitet napada varira od veličine parcele i preporuka proizvođačima je obilazak parcele i ukolio se ustanovi da je ostvaren prag štetnosti koji je 10% zaraženih biljaka u ovoj fazi da se odrada fungicidni tretman odgovarajućim sredstvima.“

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije