RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Medijacija predstavljena subotičkim privrednicima

Bojan Nikolić | 4. april 2018. | 12:47 | Privreda

Medijacija predstavljena subotičkim privrednicima

„Mirno rešavanje sukoba u privredi“ bila je tema današnjeg skupa u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga.

Skup je poslužio privrednicima da se upoznaju  sa primenom medijacije u srpskoj privredi, zakonskim okvirima, odnosom medijacije i arbitraže kao i poverljivim i etičkim pitanjima u privrednoj medijaciji. Primena medijacije u privredi je poželjna i pogodna kako u radnim sporovima, sporovima između poručioca i dobavljača tako i u sporovima unutar samih firmi.

Medijacija je naročito pogodna za rešavanje sporova u privredi, jer pomaže stranama da dođu do rešenja koje je u njihovom interesu. Rešenje može biti raznoliko, jer nije u vezi sa onim što je predmet tužbenog zahteva i često se dešava da privredni subjekti, koji između sebe imaju više sporova koji traju dugi niz godina, putem medijacije uspeju da reše ne samo sve sporove, već i da nastave svoju poslovnu saradnju“ rekao je Blažo Nedić, regionalni medijator Svetske banke

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga ističu važnost edukacije privrednika o primeni medijacije, jer se na taj način može brže i lakše doći do rešavanja nastalog spora.

Ovo predavanje je značajno, kako bi smo pre svega privrednicima bliže objasnili šta je medijacija, zašto je ona potrebna, koliko košta i u kojim slučajevima može da se koristi. Drugi razlog je da odavde možda krene i jedna inicijativa koja je neophodna, a to je da modifikujemo zakon, koji se nažalost pokazao kao nedorečen u praksi. Poslednje, ali ne i manje važno, jeste da ukoliko se ukaže potreba za ovaj region, ovde otvorimo Centar za privrednu medijaciju u prostorijama Regionalne privredne komore, što smo i predložili na nedavno održanom parlamentu“ izjavio je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog okruga

Medijacija predstavlja vansudski način rešavanja sporova u kome strane u sporu uz pomoć medijatora dolaze do zajedničkog prihvatljivog rešenja. Može biti primenjena u bilo kojoj fazi rešavanja nastalog spora u imovinskopravnim odnosima fizičkih i pravnih lica, trgovinskim, upravnim i krivičnim stvarima, u kojima strane mogu slobodno da raspolažu svojim zahtevima, i to kako pre obraćanja suprotstavljenih strana sudu, tako i posle otpočinjanja postupka pred sudom, ali samo kada obe strane to predlože, jer je postupak medijacije zasnovan na načelima dobrovoljnosti, jednakosti i ravnopravnosti. Medijacija jedino nije moguća ukoliko je zakonom propisana isključiva nadležnost suda ili drugog organa u samom sporu.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije