RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Medijacija predstavljena subotičkim privrednicima

Bojan Nikolić | 3. april 2018. | 12:47 | Privreda

Medijacija predstavljena subotičkim privrednicima

„Mirno rešavanje sukoba u privredi“ bila je tema današnjeg skupa u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga.

Skup je poslužio privrednicima da se upoznaju  sa primenom medijacije u srpskoj privredi, zakonskim okvirima, odnosom medijacije i arbitraže kao i poverljivim i etičkim pitanjima u privrednoj medijaciji. Primena medijacije u privredi je poželjna i pogodna kako u radnim sporovima, sporovima između poručioca i dobavljača tako i u sporovima unutar samih firmi.

Medijacija je naročito pogodna za rešavanje sporova u privredi, jer pomaže stranama da dođu do rešenja koje je u njihovom interesu. Rešenje može biti raznoliko, jer nije u vezi sa onim što je predmet tužbenog zahteva i često se dešava da privredni subjekti, koji između sebe imaju više sporova koji traju dugi niz godina, putem medijacije uspeju da reše ne samo sve sporove, već i da nastave svoju poslovnu saradnju“ rekao je Blažo Nedić, regionalni medijator Svetske banke

U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga ističu važnost edukacije privrednika o primeni medijacije, jer se na taj način može brže i lakše doći do rešavanja nastalog spora.

Ovo predavanje je značajno, kako bi smo pre svega privrednicima bliže objasnili šta je medijacija, zašto je ona potrebna, koliko košta i u kojim slučajevima može da se koristi. Drugi razlog je da odavde možda krene i jedna inicijativa koja je neophodna, a to je da modifikujemo zakon, koji se nažalost pokazao kao nedorečen u praksi. Poslednje, ali ne i manje važno, jeste da ukoliko se ukaže potreba za ovaj region, ovde otvorimo Centar za privrednu medijaciju u prostorijama Regionalne privredne komore, što smo i predložili na nedavno održanom parlamentu“ izjavio je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog okruga

Medijacija predstavlja vansudski način rešavanja sporova u kome strane u sporu uz pomoć medijatora dolaze do zajedničkog prihvatljivog rešenja. Može biti primenjena u bilo kojoj fazi rešavanja nastalog spora u imovinskopravnim odnosima fizičkih i pravnih lica, trgovinskim, upravnim i krivičnim stvarima, u kojima strane mogu slobodno da raspolažu svojim zahtevima, i to kako pre obraćanja suprotstavljenih strana sudu, tako i posle otpočinjanja postupka pred sudom, ali samo kada obe strane to predlože, jer je postupak medijacije zasnovan na načelima dobrovoljnosti, jednakosti i ravnopravnosti. Medijacija jedino nije moguća ukoliko je zakonom propisana isključiva nadležnost suda ili drugog organa u samom sporu.

Ostale vesti iz ove kategorije