RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Subotica – evropski grad interkulturalnosti“

Marijana Tolimir | 17. april 2018. | 13:20 | Kultura

„Subotica – evropski grad interkulturalnosti“

Koje su prednosti, ali i koliko Subotica koristi mogućnosti iz članstva u Evropskoj mreži gradova interkulturalnosti?  Upravo sa ciljem da upoznaju donosioce odluka, predstavnike kulturnih ustanova i  civilnog društva, Centar lokalne demokratije organizovao je seminar na kom su učestvovali predstavnici Saveta Evrope, članice mreže, lokalne samouprave i zainteresovani učesnici.

Evropsku mrežu interkulturalnosti, koja broji više od 100 gradova iz sveta, pokrenuo je Savet Evrope, organizacija koja se prvenstveno bavi ljudskim pravima, demokratijom i vladavinom prava. Ova zajednička platforma koristi različitosti kao način za jačanje ekonomskog, socijalnog i kulturnog razvoja.

„Došli smo danas u Suboticu kako bismo razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti i civilnog društva o tome kako Subotica može da uči od drugih gradova, kako bi ostvarila svoje evropske ciljeve, ali i bolje negovala različosti svojih građana, na polju jezika, nacionalne pripadnosti i religije, a sve kako bi se pospešila ekonoska saradnja sa drugim državama. Namera je da se obezbedi bolja budućnost građanima Subotice na polju kulture, kulturnog razvoja i obrazovanja, ali i u drugim oblastima,“rekla je Irena Guidikova, programska direktorka Sektora za kulturu Saveta Evrope.

Umrežavanje sa gradovima u oblasti dobrog upravljanja i kreiranja kulturnih politika, kao i upoznavanje organizacija koje su zainteresovane za aprliciranje kod fondova Evropske unije, bile su glavne teme seminara . Prema mišljenju organizatora, Subotica u nedovoljnoj meri koristi mogućnosti koje nudi Mreža interkulturalnih gradova, pa je namera i bila da se promovišu finansijski instrumenti Evropske unije u oblasti kulture, lokalno inkluzivnog i održivog razvoja.

Subotica se priključila Evropskoj mreži interkulturalnih gradova još 2011. godine kao jedna od osnivača, i do danas je ostala jedini grad u Srbiji koji je član ove platforme.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije