RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Potencijali socijalnog preduzetništva nedovoljno iskorišćeni

Marijana Tolimir | 18. april 2018. | 13:06 | Privreda

Potencijali socijalnog preduzetništva nedovoljno iskorišćeni

Kakvo je stanje socijalnog preduzetništva u Vojvodini, ali i koji su najbolji primeri iz prakse koje treba slediti? Ovo su samo neki od glavnih ciljeva projekta koji sprovodi Razvojna agencija Srbije na teritoriji pokrajine, a sve sa namerom da se izradi studija, odnosno da se osposobe razvojne agencije na lokalu kako bi mogle da pruže savetodavnu uslugu i podršku razvoju preduzetničke ideje na bazi socijalnog preduzetništva.

 

Socijalno preduzetništvo važna je privredna grana u kapitalističkim zemljama – to je inovativan način za rešavanje brojnih problema u zajednici korišćenjem održivih biznis modela, a njegovo najbitnije obeležje jeste da profit ne služi za lično bogaćenje, objašnjava sociolog Dušan Torbica. Iako su potencijali veliki, u Srbiji su nedovoljno iskorišćeni, dodaje Torbica, a o tome govori i činjenica da Zakon o socijalnom preduzetništvu, kao ni strategija još uvek nisu doneti.

Upravo sa namerom da promoviše socijalno preduzetništvo, Razvojna agencija Srbija podržala je projekat „Sistematičan razvoj socijalnog preduzetništva na teritoriji Vojvodine“, čiji je glavni cilj da se sagleda stanje o postojećim inicijativama socijalnog preduzetništva, te da se na osnovu najboljih iskustava iz Srbije i inostranstva definiše program podrške ovom vidu preduzetništva, koji će biti dostupan privrednicima u razvojnim agencijama na lokalu.

Projekat zajednički realizuju četiri akreditovane razvojne agencije na teritoriji Vojvodine: RRA Bačka iz Novog Sada, RRA Srem iz Rume, Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat iz Zrenjanina i RRA Panonreg iz Subotice. 

Ostale vesti iz ove kategorije