RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Gotovo 500 radnih mesta na Sajmu zapošljavanja

Marijana Tolimir | 19. april 2018. | 14:04 | Privreda

Gotovo 500 radnih mesta na Sajmu zapošljavanja

Kako bi povezali poslodavce i nezaposlena lica, Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Subotica, organizovala je tradicionalni Sajam zapošljavanja, 39. po redu. Nekoliko desetina kompanija ponudilo je gotovo 500 radnih mesta.

 

Od štanda do štanda, sa radnim biografijama u rukama, posao su tražili nezaposleni, kao i oni koji posao žele da promene. Za rad su kažu spremni, ali i na učenje, pa čak i promenu profesije.

S druge strane štandova poslodavci koji traže radnike. Ipak, kažu, paradoks je da sve više nedostaje, pre svega kvalitetna i kvalifikovana radna snaga, pa mnogi imaju otvorene konkurse tokom cele godine.

Ukupno 45 poslodavaca ponudilo je čak 500 radnih mesta – najviše se traže zanatske struke – mašinske, elektro, iz oblasti građevinarstva, ugostiteljstva, šivači, vozači... Traže se i inženjeri, stomatolozi, farmaceuti.

Iz lokalne samoupave poručuju da će nastaviti aktivnosti na smanjenju broja nezaposlenih, pre svega privlačeći nove investitore, ali i dajući brojne olakšice. Trenutno samo u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ radi 6.200 ljudi, a uskoro se otvara nova kompanija koja će doneti novih 120 radnih mesta u Suboticu.

Sajmovi zapošljavanja poput ovog subotičkog, održavaju se širom Vojvodine, a kako je istakla direktorka Pokrajinske filijale NSZ, važno je da se stopa nezaposlenosti konstantno smanjuje, i to iz meseca u  mesec.

Prema poslednjim podacima, broj nezaposlenih u Subotici je oko 6.000, što je za gotovo 13 odsto manje nego u isto vreme prošle godine. Od početka 2018. posao je pronašla ukupno 1151 osoba sa evidencije nazaposlenih lica Filijale Subotica.                                                                                                                                                                                                           

Ostale vesti iz ove kategorije