RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Proizvodnja plastike u zoni stanovanja, da ili ne?

Marijana Tolimir | 3. maj 2018. | 14:31 | Društvo

Proizvodnja plastike u zoni stanovanja, da ili ne?

Iako je firma „Mikro – pak“ pre nekoliko godina dobila sve potrebne dozvole i otpočela proizvodnju plastike u stambenoj zoni u centru Aleksandrova, prve komšije tvrde da ovaj pogon ugrožava životnu sredinu i pitaju se kako je moguće da industrijski pogon nikne u sred naselja. Zbog toga su prikupljali i peticiju, ali još uvek, kako tvrde, na rešenje nisu naišli.

Već nekoliko godina, Miroslava Brindza stanuje u prvoj kući do pogona za proizvodnju plastike. Pita se kako je moguće da u centru Aleksandrova i u sred stambene zone uopšte dođe do toga da se ovakav jedan pogon izgradi. Zbog toga su, dodaje, građani pisali i peticiju, jer pogon ugrožava sve  stanovnike u blizini, ali i decu u vrtiću i školi.

Kada se pre deset godina doselila u ovu kuću, Miroslava kaže da je život bio miran. Međutim, otkako joj je prvi komšija proizvođač plastike, život je postao nemoguć.

Iz Sekretarijata za  građevinarstvo u pisanom odgovoru potvrđuju nam da je firma „Mikro – Pak“ registrovana za proizvodnju mini PET ambalaže, kao i da se lokacija nalazi u zoni porodičnog stanovanja. Kako objašnjavaju,  u ovoj zoni moguće je planiranje i drugih delatnosti, ali uz uslov da ne ugrožavaju životnu sredinu i uslove stanovanja, bukom, gasovima ili drugim štetnim dejstvima, odsnosno da su predviđene mere zaštite životne sredine.

U kratkom telefonskom razgovoru iz firme „Mikro – pak“ su nam rekli da ne žele da daju izjave za medije, budući da je sve urađeno legalno, u skladu sa propisima.

Za pogon je bila propisana obaveza izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koja je urađena u zakonskom roku, odnosno pre početka radova, i na koju je data saglasnost, navodi Gordana Gavrilović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.  Ona kaže da nije bilo primedbi građana tokom javnog uvida, kao i da postoji obaveza praćenja određenih parametara.

U inspekciji  navode da je u dva navrata meren nivo buke tokom prošle godine, kada je ustanovljeno da nivo, u dnevnom i noćnom periodu, na dva merna mesta ne prelazi granične vrednosti. Miroslava s početka priče, kaže da očekuje od nadležnih da se pozabave ovim problemom, jer rešenje nije da se ljudi odavde odsele.

 

Ostale vesti iz ove kategorije