RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Obeležavanje "Međunarodnog dana fizičke aktivnosti"

Vuk Kovačević | 9. maj 2018. | 16:20 | Zdravstvo

Obeležavanje "Međunarodnog dana fizičke aktivnosti"

U Subotici će se sutra po deveti put obeležiti „Međunarodni dan fizičke aktivnosti“ promotivnom sportskom akcijom „Kretanjem do zdravlja“. Akciju organizuje Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa Planinarskim klubom „Spartak“ i Udruženjem „AKA“ uz podršku Apoteke Subotica.

Već šesnaest godina Svetska zdravstvena organizacija obeležava međunarodni dan fizičke aktivnosti. Obeležavanje ima za cilj promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih i da ukaže na značaj fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja ne samo kod dece već i kod odraslih i starijih osoba. Nedostatak fizičke aktivnosti je identifikovan kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za 6% svih smrtnih slučajeva.

 „Prepoznato je da je čovek svuda u svetu praktično prestao da koristi svoj najveći organ i izuzetno važan organ za očuvanje dobrog zdravlja, a to su organi za kretanje. Kada govorimo o Srbiji i statistikama i podacima odnosno istraživanjima koja su rađena u našoj zemlji, takođe moramo reći da poslednje istraživanje iz 2013. godine ukazuju da postajemo takođe populacija koja je sve manje fizički aktivna. Takođe želimo da ukažemo kao lekari i zdravstveni radnici da fizička aktivnost jeste važna i bitna za normalan rast i razvoj. Mi svake godine radimo sistematske preglede naše dece, radi se na samom upisu u osnovnu školu, takođe u svim parnim razredima osnovne i srednje škole radimo sistematske preglede i nažalost oni pokazuju da danak fizičke neaktivnosti već imamo prisutan.“ Rekla je dr Nada Kostić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja

Akcija „Kretanjem do zdravlja“ biće održana na sportskim terenima OŠ „Jovan Mikić“, a program akcije sastojaće se iz raznih sportskih aktivnosti koja neće imati takmičarski karakter. 

 „Mogu samo da vas sve pozovem, da pozovem i građanstvo Subotice da se u negovanju fizičke aktivnosti u promovisanju zdravih stilova života priključi brojnim sportskim udruženjima u našem gradu. Planinarski klub „Spartak“ evo moram i to da kažem, svake nedelje organizuje pešačenje u prirodi namenjeno ne samo članovima planinarskog kluba nego građanstvu. I to je najveći doprinos koji ovaj sportski klub daje promovisanju i zdravih stilova života i prevenciji bolesti i ovoj našoj promotivnoj aktivnosti koju organizujemo sutradan.“ Rekao je Prof. Iso Planić, direktor Politehničke škole

Pored brojnih partnera podršku akciji pružila je i Apoteka Subotica sa svojim sponzorima.

 „Mi se ove godine pridružujemo i želimo da damo svoj doprinos ovoj akciji. Apoteka Subotica je pripremila zahvaljujući svojim sponzorima vitaminčiće koje će svi prisutni moći da probaju. To su šumeći preparati Efervete, vitamina C, šumećih vitamina i vitamin C za grickanje što je i primereno ovom danu i ovim aktivnostima.“ Rekla je Jelena Pavlović, Apoteka Subotica

Sve sportske aktivnosti na terenima, kao što su fizičko zagrevanje i opuštanje vežbanjem, odbojka, penjanje po veštačkoj steni i zabavne igre na poligonu odvijaće se u vremenskom periodu od 11 do 13 časova.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije