RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Obnovljen Memorandum o saradnji komora Srbije i Mađarske

Karolina Bašić | 23. maj 2018. | 17:14 | Poljoprivreda

Obnovljen Memorandum o saradnji komora Srbije i Mađarske

Veterinarske komore Srbije i Mađarske organizovale su prvu zajedničku edukaciju veterinara iz oblasti male prakse, koja je održana juče u Hotelu Zobnatica. Tom prilikom, obnovljen je Memorandum o saradnji ove dve komore.

Memorandum o saradnji Veterinarske komore Srbije i Mađarske potpisan je pre 5 godina, a juče je i zvanično obnovljen. U proteklih pola decenije, komore beleže izvanrednu saradnju, a obnovljeni Memorandum podrazumeva njeno proširenje.

Davor Šašić, predsednik Veterinarske komore Srbije: „Novine u ovom Memorandumu je pomoć Veterinarske komore Mađarske, u implementaciji naše zemlje u EU i pomoć oko svih poglavlja koji se vezuju za našu struku. Pre svega, poglavlja koja se odnose na zaštitu zdravlja životinja, dobrobiti životinje i bezbednosti hrane. Mađari su uvek bili širokih ruku, otvoreni za saradnju i to je komora sa kojom imamo ubedljivo najbolje odnose iz okruženja.“

U Evropskoj uniji veterinari se udružuju u tzv. Savez evropskih veterinara, kom mogu da pristupe i države koje nisu članice EU, pa je i Srbija punopravni član Saveza. Članstvo u njemu omogućuje razmenu iskustava i informacija. Unutar ovog saveza, regionalne veterinasrke komore formirale su Višegrad Vet plus grupu, koja se sastaje dva puta godišnje i iznosi novosti u oblasti veterine.

Žolt Pinter, potpredsednik Saveza evropskih veterinara: „Imamo sastanak dva puta godišnje, kada pričamo o novostima iz oblasti veterinarstva, bezbednosti hrane, živinarstva. Sastanci su svake jeseni na Višegradu, a na proleće u jednoj od zemalja članica. To su jednodnevni sastanci, a dogovoreno zajedničko stanovište možemo preneti Evropskom Savezu, a preko njih i Evropskom Komitetu ili Evropskom Parlamentu. Na taj način možemo ojačati manje zemlje i njihova gledišta u regiji.“

Gabor Genci, predsednik Veterinarske komore Mađarske: „Od samog početka smatramo da nam je i moralna i stručna obaveza da pomažemo bratskom savezu iz Srbije na putu do učlanjenja. Moramo prihvatiti činjenicu da bolesti ne znaju za granični prelaz, i zbog toga imamo iste probleme, ista oboljenja u Mađarskoj kao i u Srbiji. Protiv toga se možemo boriti samo ako imamo dobru stručnu saradnju, i aktivno radimo na tome. Moram vam reći da Mađarska jeste članica EU, ali možemo jako puno naučiti od srpskih kolega.“

Osim potpisivanja Memoranduma, juče su održana i predavanja o novim izazovima izazvanih parazitima i o kardiovaskularnoj dilofilariozi kod pasa i mačaka.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije