RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Šta donosi Lokalni plan upravljanja otpadom?

Marijana Tolimir | 24. maj 2018. | 15:31 | Društvo

Šta donosi Lokalni plan upravljanja otpadom?

Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom trenutno se nalazi na javnom uvidu. To je bio povod da  predstavnici nevladinog sektora, Arhus i CEKOR, organizuju okrugli sto na kom su okupili stručnu javnost, mesne zajednice, građane, operatere i sve zainteresovane,  kako bi se javnost upoznala sa novinama koje donosi Plan, ali i kako bi se iznele primedbe na ovaj dokument.

Iz nevladinog sektora poručuju da je nov Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom gotovo identičan onom iz 2011. godine, pa su i njihove primedbe identične onima od pre sedam godina. Za Natašu Đereg, direktorku CEKOR-a, više je nepoznanica — nejasni su rokovi, ne zna se kada će Regionalna deponija početi sa radom, kao i kolika će biti cena odnošenja optada, te na koji način će se odlagati opasan otpad iz domaćinstava.

Direktorka „Regionalne deponije“, Čila Goli, kaže da datum otpočinjanja radova nije u njihovoj nadležnosti, budući da projekat finansira Evropska unija, dok će dinamiku odnošenja smeća definisati preduzeće zaduženo za to – „Čistoća i zelenilo“.

Iz Gradske uprave kažu da je Plan rađen na osnovu Nacionalne strategije i Plana iz 2011. godine, a da su parametri koji se tiču otpada preuzeti iz tog plana, budući da to nisu parametri koji su u velikoj meri promenljivi, pa je stav bio da ne treba trošiti dodatna sredstva na nova merenja.

I Goli i Reh navode da odlaganje opasnog otpada nije rešeno u Lokalnom planu, jer ni na državnom nivou ovo pitanje nije definisano. Naši sagovornici pozivaju građane i predstavnike civilnog društva da sve primedbe na Nacrt plana, a koje su u skladu sa svim strateškim dokumentima, iznesu, i to do 1. juna, do kada je na javnom uvidu.

Ostale vesti iz ove kategorije