RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Šta donosi Lokalni plan upravljanja otpadom?

Marijana Tolimir | 24. maj 2018. | 15:31 | Društvo

Šta donosi Lokalni plan upravljanja otpadom?

Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom trenutno se nalazi na javnom uvidu. To je bio povod da  predstavnici nevladinog sektora, Arhus i CEKOR, organizuju okrugli sto na kom su okupili stručnu javnost, mesne zajednice, građane, operatere i sve zainteresovane,  kako bi se javnost upoznala sa novinama koje donosi Plan, ali i kako bi se iznele primedbe na ovaj dokument.

Iz nevladinog sektora poručuju da je nov Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom gotovo identičan onom iz 2011. godine, pa su i njihove primedbe identične onima od pre sedam godina. Za Natašu Đereg, direktorku CEKOR-a, više je nepoznanica — nejasni su rokovi, ne zna se kada će Regionalna deponija početi sa radom, kao i kolika će biti cena odnošenja optada, te na koji način će se odlagati opasan otpad iz domaćinstava.

Direktorka „Regionalne deponije“, Čila Goli, kaže da datum otpočinjanja radova nije u njihovoj nadležnosti, budući da projekat finansira Evropska unija, dok će dinamiku odnošenja smeća definisati preduzeće zaduženo za to – „Čistoća i zelenilo“.

Iz Gradske uprave kažu da je Plan rađen na osnovu Nacionalne strategije i Plana iz 2011. godine, a da su parametri koji se tiču otpada preuzeti iz tog plana, budući da to nisu parametri koji su u velikoj meri promenljivi, pa je stav bio da ne treba trošiti dodatna sredstva na nova merenja.

I Goli i Reh navode da odlaganje opasnog otpada nije rešeno u Lokalnom planu, jer ni na državnom nivou ovo pitanje nije definisano. Naši sagovornici pozivaju građane i predstavnike civilnog društva da sve primedbe na Nacrt plana, a koje su u skladu sa svim strateškim dokumentima, iznesu, i to do 1. juna, do kada je na javnom uvidu.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije