RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Susret srpskih i mađarskih privrednika u Bekeščabi

Marijana Tolimir | 7. jun 2018. | 14:59 | Privreda

Susret srpskih i mađarskih privrednika u Bekeščabi

U organizaciji Trgovinske i industrijske komore županije Bekeš, Mađarsko–srpske trgovinsko industrijske komore i Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Svernobačkog upravnog okruga, juče je u mađarskom gradu Bekeščabi održan susret privrednika dva regiona, kako bi se razgovaralo o produbljivanju saradnje i zajedničkom nastupu na svetskom tržištu.

Na „Mađarsko–srpski privredni forum i susret privrednika“ došli su i predstavnici firme „Hemotehna“ iz Subotice koji se bave proizvodnjom PET ambalaže, i to s namerom da pronađu nova tržišta za plasman svoje robe, budući da još uvek nemaju poslovnu saradnju sa regijom Bekeš u Mađarskoj.

Odlična politička saradnja Srbije i Mađarske, naročito nakon zajedničkih sednica dveju vlada u Nišu i Budimpešti, prilika je koju privrednici moraju da iskoriste, kazao je Slobodan Vojinović, v.d. direktora PKS-RPK Severnobačkog upravnog okruga. On je naglasio da je u sinergii komorskog sistema i lokalnih samouprava trgovinska razmena dostigla cifru od 250 miliona dolara, dok je pre dvadeset godina bila svega 5 miliona. Za Vojinovića, evropski put Srbije, prilika je i za regionalnu saradnju, jer će se samo zajednički postići konkurentnost na velikom svetskom tržištu.

Iz Mađarsko –srpske trgovinske i industrijske komore poručuju da su proširili mrežu saradnika na celu Srbiju, kao i da daju predloge njihovoj Vladi, trudeći se da privreda funkcioniše i u obe države. Srbija u ovom momentu još nije član Evropske unije, ali pregovori su u toku, i postoje projekti koje treba iskoristiti, budući da mogu doneti lepa sredstva za sve tri zemlje – Srbiju, Mađarsku i Rumuniju.

„Privrednici moraju znati da ćemo im pomoći ukoliko izvoze u Srbiju, da sa 5-6 postotnom carinskom taksom mogu izneti robu iz Mađarske, odnosno iz Evropske Unije. Ali nazad, iz Srbije, pomogavši srpsku privredu sa strane Evropske Unije, je samo 1 posto. Ja uvek podstičem i mađarske i srpske privrednike da dođu i ulažu u Mađarskoj, a takođe ćemo i mi ulagati u Srbiji. Komora županije Bekeš se jedno vreme trudila da se proširuje u Rumuniji, a i dan danas smo prisutni i tamo, postigli smo jako lepe rezultate, i to ja za svaku pohvalu. Smatrali smo da tu mrežu saradnika između Srbije i Mađarske treba proširivati u pravcu Bekeščabe,“ istakao je Đerđ Terek, predsednik Mđarsko-srpske trgovinske i industrijske komore.

 

Na susret privrednika sa Komorom je došlo 15 privrednika iz Severnobačkog upravnog okruga, kao i 30 firmi iz županije Bekeš. Najveći potencijali, kako ističu predstavnici dveju regija, leže u agraru, elektro i metalnoj industriji, energiji, kao i turizmu.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije