RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Poglavlje 27: Izveštaj o (ne)napretku

Marijana Tolimir | 11. jun 2018. | 14:01 | Društvo

Poglavlje 27: Izveštaj o (ne)napretku

Udruženje TERRA’S u saradnji sa Regionalnim Arhus centrom organizovalo je prezentaciju izveštaja o napretku u Poglavlju 27. Ovo je četvrti izveštaj koji obuhvata period od novembra 2016. godine do februara 2018. godine, a izradila ga je Koalicija 27, koju čine nevladine organizacije koje prate i doprinose usklađivanju i primeni politika i propisa Srbije sa Evropskom unijom u oblasti zaštite životne sredine.

Stanje životne sredine u Srbiji u svim aspektima zahteva ulaganje daleko više novca, a samim tim i političke volje – jedan je od ključnih zaključaka civilnog sektora okupljenog u Koaliciji 27. Zbog toga su izveštaj kojim obuhvataju dve godine, simbolično nazvali „Izveštaj o (ne)napretku. Ipak, napredak je učinjen jer je Srbija dobila Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i Zeleni fond, međutim, on ne fukncioniše, poručuju nevladine organizacije, budući da gotovo sva sredstva iz ovog fonda odlaze na reciklažnu industriju.

Na prezentaciji Izveštaja bilo je reči i o zajedničkom projektu koji Udruženje TERRA’S realizuje sa Mladim istraživačima Srbije, a koji ima za cilj obuku civilnog sektora kako bi bili samoodrživi.

Prema rečima naših sagovornika, sa otvaranjem Poglavlja 27 se ne žuri, dok se u Srbiji sve ne pripremi, budući da je ovo poglavlje koje će najviše koštati, ali i za čiju implementaciju će biti potrebne godine, pa će naša zemlja morati da ispregovara prelazne rokove, i to najviše za otpad i vode. Procena je da će do 2030. godine i sprovođenje ovog Poglavlja, biti potrebno oko 15 milijardi evra.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije