RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Otvoren IPA projekat namenjen održivom upravljanju slivom Palić-Ludaš

Marijana Tolimir | 19. jun 2018. | 13:54 | Društvo

 Otvoren IPA projekat namenjen održivom upravljanju slivom Palić-Ludaš

IPA projekat Srbija – Mađarska „Održivo upravljanje vodnim staništima prekograničnog sliva jezera Palić – Ludaš“ svečano je otvoren na konferenciji koja je održana u Hotelu Patria.

Građevinski fakultet vodeći je partner na IPA projektu Srbija – Mađarska „Održivo upravljanje vodnim staništima prekograničnog sliva jezera Palić – Ludaš“. Uloga ove visokoobrazovne ustanove na projektu je učešće na terenskim merenjima i prikupljanje podataka, a sve sa krajnjim ciljem – izradom Strategije upravljanja slivom dva jezera.

Sa mađarske strane, jedan od partnera na projektu je i Univerzitet u Segedinu. Prema rečima Čabe Telđešija, njihova uloga je da istraže kanale za odvodnjavanje, u kojim su im naročito interesantne prirodne vrednosti sačuvane u njima, budući da, kako objašnjava, mnoge biljne i životinjske vrste traže sklonište u ovim kanalima, jer su njihova prirodna staništa ugrožena, pa se na taj način stvaraju posebni mikrosvetovi.

„Želimo da istražimo koji tipovi kanala su najbolji da se sačuvaju ovi mali segmenti prirode. Koristeći podatke koje ćemo prikupiti tokom projekta, poređaćemo po prioritetima različite tipove kanala i priremićemo okvir za upravljanje njima, odnosno koji imaju najveću prirodnu vrednost, a koji ne, i koji treba da budu uključeni u projekte za njihovo očuvanje, ili njihove zaštitne barijere treba da budu pojačane i slično,“  kazao je Telđeši.

Kao upravljač sa pet zaštićenih područja, JP „Palić Ludaš“ na projektu ima veliku ulogu. Treba da istraže one delove vlažnih staništa za koje nemaju dovoljno podataka, kao i da obnove staklenik u kome uzgajaju autohtone vrste, a za sve po projektu, imaju na raspolaganju 75. 000 evra.

Vrednost IPA projekta Srbija – Mađarska je nešto više od 448.000 evra, od čega Evropska unija finansira 85 odsto, odnosno gotovo 381.000 evra. Projekat je počeo 1. oktobra 2017, i trajaće sve do 30. septembra 2019. godine.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije