RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Poslodavci će tražiti smanjenje poreza i doprinosa

Marijana Tolimir | 25. jun 2018. | 13:38 | Privreda

Poslodavci će tražiti smanjenje poreza i doprinosa

Kako bi skrenuli pažnju  na gorući problem visokih poreza i doprinosa, Udruženje poslodavaca, Udruženje trgovaca, kao i Udruženje preduzetnika i privrednih društava, sva tri iz Subotice, organizuju u četvrtak, 28. juna, okrugli sto na ovu temu, koji počinje u 11 časova u Velikoj većnici Gradske kuće. Na okruglom stolu će, prema najavama, učestvovati predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici stručne javnosti, Pokrajine, sindikata, a organizatori pozivaju sve preduzetnike, poslodavce i zanatlije da posete skup, jer se tema tiče budućnosti privrede ove države.

 

Smanjenje poreza i doprinosa, povećanje plata, i zaustavljanje iseljavanja mladih – tri su ključna zahteva koje će poslodavci uputiti donosiocima odluka u četvrtak, na velikom skupu posvećenom problemima u privredi. Tema je podjednako važna kako za preduzetnike, tako i za radnike, kaže Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice, i jedan od inicijatora skupa. Porezi i doprinosi sada su oko 68 odsto, što je ogroman teret za poslodavce, objašnjava Jerinkić, i naglašava – ukoliko država izađe u susret smanji opterećenje, oni su spremni da taj novac daju u neto plate zaposlenih.

Jerinkić pojašnjava da su porezi i doprinosi u svim državama u okruženju znatno manji, dok su plate dosta veće. Ovom merom, smanjio bi se i negativan trend odlaska mladih, koji naročito pogađa Suboticu, u kojoj već nedostaje kvalifikovana radna snaga.

Namera organizatora skupa je da daju predloge i zaključke za mere, za koje smatraju da su hitne, s obzirom na to da se oko njih lomi cela budućnost privrede, i bez kojih, kako se pribojavaju, neće moći da se ostvari ekonosmki prosperitet zemlje. Zbog toga apeluju na nadležne, ali i pozivaju sve iz sveta biznisa da svojim prisustvom u čevrtak, podrže njihove predloge.

Ostale vesti iz ove kategorije