RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Prevareni za letovanje, vlasnik agencije nestao

Marijana Tolimir | 27. jun 2018. | 14:03 | Turizam

Prevareni za letovanje, vlasnik agencije nestao

Pojedini Subotičani koji su letovanje uplatili u Turističkoj agenciji „Sun&Sea“ su prevareni. Naime, jedni su potpuno ostali bez letovanja, budući da agencija uopšte nije rezervisala mesta, dok su oni kojima je upalćen depozit ili deo avansa prošli bolje – tur- operatori će njihove aranžmane realizovati.

Umesto na luksuzno letovanje u Turskoj sa porodicom, Subotičanka koja je želela da ostane anonimna – otići će u debeli minus. Nakon što je u aprilu uplatila letovanje u agenciji „Sun&Sea“ i gotovo ga u celosti isplatila, čula je da je vlasnik agencije pre nekoliko dana nestao, a kada je proverila kod matične agencije, čije je aranžmane „Sun&Sea“ prodavao kao subagent, saznala je da njenog imena uopšte nema na rezervaciji. Tako je ostala bez više od 300.000 dinara i bez odmora.

Na agenciji Sun&Sea piše godišnji odmor. Na koji zbog, kako se ispostavilo prevare vlasnika agencije M.D, više desetina Subotičana verovatno neće otići. Prema nezvaničnim informacijama, on je iz Srbije izašao 25. juna i od tada mu se gubi svaki trag.

Iz agencije Big Blue, čije je aranžmane „Sun&Sea“, između ostalih prodavao, u pisanom odgovoru kažu da će svi putnici koji su im najavljeni, odnosno oni za koje subagent napravio rezervacije, i koje je Big Blue potvrdio, otići na letovanje.

 „Bez obzira, što TA Sun&Sea nije izvršila uplatu sredstava u celosti na račun organizatora putovanja i time izložio našu agenciju velikim troškovima, zaštita prava putnika je nama imperativ.

 Prema našim saznanjima postoji izvestan broj putnika, kojima je rečeno da putuju preko nas ili drugih tour operatora, za koje subagent Sun&Sea nije izvršio rezervacije. Ti putnici su svesno prevareni i obmanuti. Nažalost, oni moraju potražiti pomoć državnih organa u ostvarenju svojih prava,“ navodi se između ostalog, u saopštenju Agencije „Big Blue“.

Ali kako putnici da se zaštite u ovakvim situacijama? Turizmolog Boris Tot objašnjava da se agencije dele na one velike, koje organizuju višednevna putovanja, i na posrednike u prodaji, kojih je daleko više i koji te aranžmane prodaju. Putnici potpisuju ugovore sa agencijama – posrednicima, ali na njima mora biti naznačeno ime tur-operatora, kog je najbolje direktno nazvati i proveriti rezervaciju.

Upravo takav savet daje i „Big Blue“, za one putnike koji putuju preko njih: da pozovu broj 011/41 41 411, kako bi proverili da li postoje rezervacije na njihovo ime i kako bi se preduzeli dalji koraci u realizaciji njihovih odmora. Kako saznajemo, do sada se Policijskoj upravi u Subotici javilo 15 oštećenih, dok je čitav predmet iz Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, prebačen na Posebno odeljenje Višeg suda u Novom Sadu za borbu protiv korupcije. Inače, da je M.D. bio u finansijskim problemima, potvrđuje i to što se nalazi na spisku najvećih poreskih dužnika. Na dan 31.12. 2017. njegova agencija dugovala je više od 10 miliona dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije