RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Traže smanjenje poreza i doprinosa

Marijana Tolimir | 27. jun 2018. | 14:04 | Privreda

Traže smanjenje poreza i doprinosa

Smanjenje poreza i doprinosa, povećanje plata i sprečavanje odlaska mladih – teme su oko kojih su se okupili predstavnici relevantih ministarstava, Pokrajine, stručne javnosti i sveta biznisa, na okruglom stolu koji su organizovala udruženja poslodavaca iz Subotice. Oni upozoravaju da je krajnje vreme da se smanje opterećanja privrednika, što bi dovelo do rasta plata, ali i smanjenja sive ekonomije.

Dok se budžet puni, država nije zainteresovana za smanjenje poreza i doprinosa na plate, smatra Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Subotice.  S druge strane, poslodavci nisu i ne mogu biti zadovoljni, naglašava Jerinkić, jer su nameti veliki i troškovi privrede rastu. Ukoliko bi država izašla u susret privrednicima, spremni su, dodaje, da neto plate radnika podignu, a realno bi bilo, da sa sadAšnjih 68 odsto, opterećenje bude 45 odsto.

Stručna javnost, pak, kaže da problem nisu porezi i doprinosi, ukoliko imamo efikasnu državu. Takva država novac pretvara u javna dobra, čime se stvaraju pretpostavke za ekonomski ambijent u kojem bi zarade rasle na realnim osnovama.

Iz subotičkih udruženja najavljuju da će ideje preneti na Uniju poslodavaca Srbije i da će zahtevati da se na ovu temu organizuje okrugli sto u Beogradu.

Ostale vesti iz ove kategorije