RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Sve je više stranih turista u Subotici

Marijana Tolimir | 2. jul 2018. | 12:10 | Turizam

Sve je više stranih turista u Subotici

Strani turisti sve se češće odlučuju da posete Suboticu. To potvrđuju i zvanični podaci, ali i licencirani turistički vodiči koji ovih dana imaju pune ruke posla.

Boris Tot licencu za turističkog vodiča ima već četiri godine. Ipak, kaže, nagli porast turista u Subotici primećuje odnedavno – prava je ekspanzija posetilaca iz zemalja u okruženju, kao i Kineza. Nešto ređe, ali u sve većem broju, dolaze i turisti sa drugih kontinenata. Tako su ga prošle nedelje angažovali posetioci iz Saudijske Arabije, kao i jedan bračni par iz Čilea.

Prema rečima našeg sagovornika, strance najviše interesuju Gradska kuća i Sinagoga, i to je ono što uvek prvo žele da posete.

Podaci Turističke organizacije Subotice u prva četiri meseca potvrđuju ono što vodiči vide na terenu, a to je značajan porast stranih turista u našem gradu: za čak 38 odsto, dok je aprilu taj porast bio čak 48 odsto.  Tradicionalno, najviše njih dolazi iz susedne Mađarske, zatim Hrvatske, Nemačke, Poljske, ali i iz Kine – kineski turisti prošle godine ušli su u top 15 turista kada su u pitanju dolasci po prvi put, objašnjava Nešo Radulović, v.d.direktora ove organizacije.

Ponuda Subotice predstavljena je na nekoliko međunarodnih sajmova samo u ovoj godini, a turistima koji dođu na raspolaganju su informacije u samoj Turističkoj organizaciji, kao i u brošurama na ukupno osam jezika, koje su ove godine po prvi put štampane i na kineskom jeziku.

Ostale vesti iz ove kategorije