RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Preko omladinske zadruge do džeparca

Marijana Tolimir | 29. jul 2018. | 11:45 | Privreda

Preko omladinske zadruge do džeparca

Prilika da se preko raspusta zaradi koji dinar ili čak džeparac za more, mladima se pruža preko omladinskih zadruga. Odgovore na pitanja koji su poslovi natraženiji ovog leta, ali i koliko su mladi spremni da rade, potražili smo u Omladinskoj zadruzi „Biznis“.

 

Tokom letnjih meseci najtraženiji su, kao i uvek, sezonski radnici, i to najviše iz ugostiteljske struke – konobari, šankeri, kuvari. Traže se i radnici u buticima, kao i oni spremni za poslove čišćenja i spremanja. Međutim, prema rečima direktora Omladinske zadruge „Biznis“, Veselina Stefanovića, između potreba poslodavaca i mladih koji su spremni na rad, postoji mali raskorak – najspremniji su da rade oni najmlađi sa najmanje iskustva, dok poslodavci traže već gotove radnike.

Preko zadruge može da radi svako starosti od 15 do 30 godina – tu spadaju učenici, studenti, kao i nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ, pojašnjava Stefanović, i napominje da su prednosti rada preko zadruga brojne, a najvažnija je svakako mogućnost da se zaradi, a da se u isto vreme ne gubi status, bilo studentki, učenički ili nezaposlenog lica.

Član zadruge učenik postaje prilažući fotokopiju svedočanstva ili potvrdom iz škole o završenoj školskoj godini, kao i dokument iz kog se vidi matični broj, studenti uz indeks i ličnu kartu, a nezaposleni sa ličnom kartom, potvrdom saevidencije NSZ i zdravstvenom knjižicom.  

Ostale vesti iz ove kategorije