RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Presuda Upravnog suda u korist Mađarskog pokreta

Bojan Nikolić | 30. mart 2016. | 14:20 | Politika

Presuda Upravnog suda u korist Mađarskog pokreta

Upravni sud u Novom Sadu je usvojio žalbu Mađarskog pokreta i poništio rešenje Opštinske izborne komisije u Bečeju o poništenju proglašenja izborne liste „Mađarski pokret-za promene! – Dr Tamaš Korhec – DZVM“.

Na konferenciji za medije održanoj danas u prostorijama Mađarskog pokreta u Subotici, iznet je jednoglasan zaključak, da je ovo bila namera SVM-a, usmerena ka saplitanju izbornih lista političkih protivnika koji u svom imenu imaju prefiks „mađarski“, kako bi se onemogućilo njihovo učešće u izbornoj trci.

dr Tamaš Korhec, osnivač Mađarskog pokreta: "Ova presuda Upravnog suda, ima karakter precedenta i sad je sasvim izvesno da će savez vojvođanskih Mađara imati konkurenta na svim nivoima izbora, od republičkih do onih lokalnih samouprava, gde u većem broju žive pripadnici mađarske zajednice. I konačno da dodam, samo jednu konstataciju, koja je više konstatacija profesora ustavnog i upravnog prava a ne nosioca liste: U dvadeset i pet godina višestranačja u Srbiji, gotovo da se nije desila situacija da politički konkurenti žele da onemoguće izlazak na izbore, političke opcije koja im konkurira."

Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka, stranke koja je koalicioni partner Mađarskog pokreta, smatra da je odluka Upravnog suda jednoznačna i da sa političke strane postoji alternativa unutar mađarskog korpusa ali i unutar demokratskog društva srpske političke scene. Predsednik DZVM-a se dotakao i političke izjave predsednika SVM-a, Ištvana Pastora,  u nedavnom intervju jednom internet portalu.

Aron Čonka, predsednik DZVM: "Izjave pojedinih političara koji su na takvim funkcijama, kao što je predsednik Pokrajinskog parlamenta, ne smeju sebi dozvoliti izjave kao što je: "Ove političke protivnike treba počistiti!". Za mene je to jedno veliko neprijatno iznenađenje, da predsednik Pokrajinskog parlamenta, da jednu ovakvu izjavu, u jednom intervjuu na internet portalu. Smatram da je, zapravo, to poziv na linč političkih protivnika, a to se do sada nije dešavalo unutar mađarskog korpusa."

Za predstojeće lokalne izbore u Bečeju, Mađarski pokret je predao listu čiji je nosilac dr Tamaš Korhec. U Subotici lista još uvek nije predata, iako je skupljeno 2.100 potpisa. Izborna lista za lokalne izbore u našem gradu nosiće naziv „Pokret za građansku Suboticu“ a nosilac će biti aktuelni gradonačelnik Jene Maglai.

dr Tamaš Korhec, osnivač Mađarskog pokreta: "Lista koju podržavamo u Subotici, „Pokret za građansku Suboticu - Jene Maglai", je prikupila više od 2.100 potpisa. U ovom trenutku je završeno prikupljanje potpisa, a sada prikupljamo dokumentaciju kandidata, da bi smo danas ili sutra predali listu i u Subotici. Međutim, naglašavam, da je Subotica izuzetak, jer pun naziv naše nevladine organizacije "Mađarski pokret", nije sadržan u nazivu te liste i to iz razloga što to nije jedna mađarska lista, nego je jedna građanska lista sa višenacionalnim sastavom."

Ostale vesti iz ove kategorije