RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Usvojena Odluka o sahranjivanju i grobljima

Marijana Tolimir | 30. mart 2016. | 14:39 | Politika

Usvojena Odluka o sahranjivanju i grobljima

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su na današnjoj, 39. sednici, rebalans budžeta za tekuću godinu, čime je obezbeđen novac za otpremnine zaposlenima u javnom sektoru. Najduža rasprava, ipak,  vodila se oko Odluke o sahranjivanju i grobljima.

Poslednja sednica Skupštine grada u ovom sazivu počela je u najmanju ruku – bizarno. Nezadovoljni privatni pogrebnici izveli su performans ispred samog ulaza u Gradsku kuću, noseći posmrtne krstove sa natpisima „ Preduzetnik 2016“. Iako je kod nekih odbornika ovaj performans izazvao nelagodu, neki su u njima videli ljude koji se bore za svoja radna mesta. Ipak, Odluka o sahranjivanju i grobljima usvojena je sa 31 glasom za i 12 protiv. Oko toga da se odluka Ustavnog suda mora poštovati složili su se i pozicija i opozicija, dok su protiv bili odbornici Mađarskog pokreta. Direktorka „Pogrebnog“ Vesna Prćić, naglasila je da građani zbog ove odluke neće imati bilo kakvih problema.

Čak 16 amandmana odbornička grupa Mađarskog pokreta podnela na Odluku o sahranjivanju i grobljima, ali ni jedan nije usvojen. Raspravi je doprineo i sam gradonačelnik koji izneo stav da je protiv ovakve odluke i pozvao odbornike da ne glasaju za istu. Argumenti – stvoriće se monopol JKP „Pogrebno“, kao i da ovo preduzeće neće uspeti sa  sadašnjim kapacitetima da izađe svim zahtevima u susret.

Pred odbrnicima se na poslednjoj Skupštini u ovom sazivu našao i rebalans budžeta koji je Maglai pravdao racionalizacijom. Iz budžeta za ovu namenu biće izdvojeno 41,5 milion dinara, a otpuštanjem 180 zaposlenih ove godine ustedeće se 25 miliona dinara, objasnio je gradonačelnik. Otpuštanja su, prema njegovim rečima, počela, i danas je to u Direkciji za izgradnju grada gde je 14 radnika proglašeno za tehnološki višak. Racionalizacija će biti sprovedena u aprilu.

Ostale vesti iz ove kategorije