RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

ComNetTV mreža

Saopštenja PROUNS, DNV i ComNet povodom pretnji Ivani Vučićević

Redakcija TV Subotica | 30. decembar 2018. | 19:15 | ComNetTV mreža

Saopštenja PROUNS, DNV i ComNet povodom pretnji Ivani Vučićević

SAOPŠTENJE PROFESIONALNOG UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE

PROUNS najoštrije osuđuje zastrašujuće pretnje upućene našoj kolegenici, članici Izvršnog odbora PROUNS-a, direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Studia B Nvani Vučićević, kojima joj se doslovno poručuje „daće je progutati mrak".

Pretnje su Ivani Vučićević upućene neposredno posle najave da će gost njene političke emisije biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Do ovog trenutka, niko se nije oglasio da osudi, odobri, da se začudi ili obraduje zbog ovog čina, a što je najtragičnije, ni esnafska udruženja.Ona ista udruženja( NUNS, NDNV, Lokal pres, Medijska koalicija) kojima su puna usta slobode informisanja, slobode izveštavanja, zaštite novinara - sada ćute.

Ćute oni uvek kada nije reč o njihovim čelnim ljudima, na to smo već dobrano navikli. Ćutali su oni i unazad 20 godina kad god je napadan neko ko nije „njihov".

Znali su samo da analiziraju i istražuju (obično parama dobijenim iz inostranih fondova), slučajeve koji su njih direktno pogađali. Znali su i da drže beskonačne konferencije na kojima su ubeđivali i nas i njih, a naročito one od kojih su dobijali novac, da se napadi dešavaju samo „nezavisnim" profesionalcima i da traže hitnu zaštitu od nadležnih organa i za mnogo bizarnije napade od ovog. Pa, šta je sad? Čija je Ivana Vučićević?

Ćute i udruženja čiji su predstavnici tekstopisci nove medijske strategije, ili sede u Timu za koordinaciju. Svojim ćutanjem diskfalifikuju sebe za taj posao i time još jednom dokazuju svoju nameru da kroz medijsku strategiju, medijsku scenu Srbije potčine samo sopstvenim interesima.
Zahtevamo od državnih organa da svim novinarima u Srbiji omoguće da slobodno izveštavaju, a da one koji vređaju i prete, sankcionišu. Srbija je slobodna zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora.

 

SAOPŠTENJE DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE

Povodom pretnji po ličnu bezbednost novinarki Ivani Vučićević, Društvo novinara Vojvodine  smatra da je krajnje vreme da se čitava naša javnost usaglasi s tim da je bilo kakav atak na lični i profesionalni integritet novinara nedopustiv, te da ga na svakom mestu i u svakoj prilici treba  oštro i nedvosmisleno osuditi.
Od svih aktera naše političke scene posebno zahtevamo da nas, novinare, prestanu da koriste i zloupotrebljavaju u svrhu dnevne politike i prljave propagande.
Od drugih profesionalnih novinarskih udruženja  očekujemo da stanu u zaštitu svakog ko svoj hleb zarađuje baveći se novinarskim zanatom i da prestanu da reaguju  zavisno od toga da li ugroženi novinari pripadaju njihovom, ili nekom drugom miljeu.
 

SAOPŠTENJE UDRUŽENJE ELEKTRONSKIH MEDIJA "COMNET"

Udruženje elektronskih medija „ComNet“ osuđuje napade na kolege novinare koji nisu ni prestali, već gradacijom eskaliraju do mere da je nakon gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na televiziji „Studio B“ direktorki i glavnoj i odgovornoj urednici Ivani Vučićević rečeno da će je „progutati mrak“.

Shvatili smo svi da su to ljudi bez skrupula i bilo kakvog kodeksa ponašanja i da onima koji ne rade posao po njihovoj meri upućuju najbesramnije pretnje. Ako će nekoga da „proguta mrak“ to je jasna i javna pretnja, stoga molimo nadležne organe da preduzmu sve mere da zaštite našu koleginicu Ivanu Vučićević, a novinarskim udruženjima poručujemo da moraju stati u odbranu novinara i novinarske profesije.

Udruženje elektronskih medija „ComNet“ smatra da pretnje upućene koleginici i glavnoj i odgovornoj urednici „Studija B“ Ivani Vučičević predstavljaju atak na njenu ličnu bezbednost što je nedopustivo i zahtevamo da oni koji danima prete ženama i novinarima budu procesuirani u skladu sa zakonom naše države.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije