RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Svečano otvorena "Svetosavska nedelja"

Sanda Mileusnić | 22. januar 2019. | 12:05 | Kultura

Svečano otvorena "Svetosavska nedelja"

Tradicionalna, 27. „Svetosavska nedelja“ u organizaciji SKC „Sveti Sava“ , sinoć je svečano otvorena, a trajaće do 27.januara kada se obeležava dan Svetog Save.

Sedmodnevni program ove kulturno-prosvetne i duhovne manifestacije posvećen  najvećem srpskom svetitelju i prosvetitelju, ove godine će proteći u duhu obeležavanja jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj, državnik, mirotvorac, kao i zakonopisac. Radio je na organizaciji crkve, pomagao sirotinji, podigao je mnoge crkve, manastire i škole.

Svečano otvaranje uveličala je i izložba slikara Zvonka Pavličića, poreklom iz Peći, koja se može sagledati kao jedna slika, jer je motiv na svima isti, a to je bogomolja sa Kosova i Metohije. Autor je prikazao bogomolje iz Peći, Prizrena, Visokih Dečana, Gračanice.

U oviru programa Svetosavske nedelje, održaće se književno veče, veče etno muzike, duhovna tribina i Svetosavska akademija, a manifestaciju će, kao i svake godine, zatvoriti Svetosavski bal.

Ostale vesti iz ove kategorije