RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Budi davalac kostne srži!

Sanda Mileusnić | 29. januar 2019. | 14:56 | Zdravstvo

Budi davalac kostne srži!

Akciju „Davalac kostne srži, nada koja traje“ sprovodi Institut za tranfuziju krvi Srbije u saradnji sa lokalnim službama za transfuziologiju. Subotičani koji žele da postanu davaoci, mogu da se prijave na Odeljenju transfuziologije Opšte bolnice.

Transplantacija kostne srži je obnavljanje obolele kostne srži  ćelijama zdravog davaoca i predstavlja mogućnost da se nastavi život i obnovi zdravlje bolesnika kome je kostna srž teško oštećena. Transplantacija može biti potrebna i deci i odraslima.

Subotica ima 51 donora kostne srži, što je za grad ove veličine jako mali broj, smatra Melinda Tot Demek, glavna sestra Doma zdravlja, koja je i sama prošla kroz proces transplantacije.

Da bi neko postao donor, treba da se prijavi u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica i popuni upitnik. Osoblje bolnice dobrovoljnom davaocu uzima uzorak krvi koji se šalje u Institut za transfuziju krvi  Srbije  gde se radi HLA tipizacija na osnovu koje donor ulazi u Svetski registar matičnih ćelija. Podudarnost donora i primaoca je zasnovana na nasleđenim karakteristikama koje se nazivaju humani leukocitni antigeni ili HLA, pa je postupkom određivanja HLA tipizacije, pronalaženje podudarnog nesrodnog davaoca omogućeno pretraživanjem Registra davalaca kostne srži. U Svetskom registru se danas nalazi preko 10 miliona dobrovoljnih davalaca kostne srži iz celog sveta.

Na teritoriji Republike Srbije registrovano je 7700 donora kostne srži. Donor može da bude svako zdravo  lice starosti od 18 do 50 godina, a kostna srže se može dati na dva načina, iz periferne krvi ili iz bedrene kosti. Oboljenja koja se leče transplantacijom kostne srži su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge. Nauka koja se bavi proučavanjem matičnih ćelija je u stalnom razvoju, pa se smatra de će se u budućnosti matične ćelije koristiti u lečenju mnogih drugih bolesti.

Ostale vesti iz ove kategorije