RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Ne postoje bezbedni duvanski proizvodi

Marijana Tolimir | 31. januar 2019. | 11:26 | Zdravstvo

Ne postoje bezbedni duvanski proizvodi

Pod sloganom „Zaštitimo se od duvana“ obeležava se ovogodišnji Nacionalni dan bez duvana, 31. januar. Tema je izabrana kako bi se skrenula pažnja na brojne izazove kojima su mladi izloženi, jer duvanska industrija reklamira i plasira nove proizvode kao „neškodljive“. Zdravstveni radnici upozoravaju da ne postoje duvanski proizvodi koji su bezbedni.

U Srbiji je učestalost pušenja veća od proseka u Evropi i prema procenama puši čak 2,5 miliona odraslih – 37,9 odsto muškaraca i 31,6 žena. Međutim, ono što najviše zabrinjava jesu podaci o upotrebi duvana kod dece uzrasta 13 do 15 godina, koji pokazuju da 11 odsto učenika puši cigarete, ali se sve više njih okreće i ka novim proizvodima, koji se reklamiraju kao „bezbedniji“ i neškodljivi, navode lekari, a to su nargile – koje koristi devet odsto učenika i elektronske cigarete — šest odsto učenika.

Lekari upozoravaju na brojne štetne posledice duvanskog dima – uzrokuje kardiovaskularna i respiratorna oboljenja, ali i značajno povećava rizik od karcinoma. Velik je problem i pasivno pušenje, a najvećem riziku izložena su deca, kao i trudnice.

Jedna od aktivnosti obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima bila je i dodela nagrada osnovcima koji su bili najbolji na likovnom konkursu, a akcija se nastavlja i sutra, 1. februara, kada će Centar za promociju zdravlja, Dom zdravlja i Apoteka Subotica u Megamarketu 024 „Univerexport“ u terminu od 9 do 12 časova organizovati promotivnu akciju u kojoj će građani moći da provere svoje faktore rizika i zdravstveno stanje.

Istog dana od 13 časova u prostorijama Crvenog krsta održaće se edukativne radionice za učenike subotičkih srednjih škola.

Ostale vesti iz ove kategorije