RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Bazar zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana

Sanda Mileusnić | 1. februar 2019. | 14:32 | Zdravstvo

Bazar zdravlja povodom Nacionalnog dana bez duvana

Povodom  Nacionalnog dana bez duvana, održan je „Bazar zdravlja“ u Supermarketu 024 u organizaciji Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Apoteke Subotica.

Građani su u toku prepodneva mogli da izmere nivo ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu, krvni pritisak, vrednosti šećera i holesterola. Za određenu populaciju rađen je i skrining za dijabetes, depresiju i kardiovaskularne bolesti, a svi su mogli da dobiju  savete stručnjaka kako bi što lakše ostavili pušenje i unapredili svoje zdravlje.

Stručnjaci ističu važnost ostavljanja pušenja, a posebno naglašavaju da alternativa cigaretama ne postoji, jer nijedan duvanski proizvod nije bezbedan po zdravlje. U poslednjem periodu zabeležen je porast respiratornih infekcija, pogotovo kod pušača koji su ovim infekcijama najpodložniji.

Jožef Sorčik je dugogodišnji pušač, sa stažom od preko 30 godina. Na Bazar zdravlja je došao kako bi dobio savet za ostavljanje pušenja. Duvan je pokušao da ostavi u par navrata, a smatra da ovakve akcije svakako doprinose tome.

Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazuju da većina pušača zna koji su rizici pušenja po zdravlje, a to što i pored toga nastavljaju sa konzumiranjem duvanskih proizvoda,  govori o zavisnosti koju oni izazivaju.

Pored kontrole faktora rizika, građani su imali priliku i da se posavetuju sa farmaceutom, koji ističe da je od izuzetne važnosti da prilikom kupovine lekova svom farmaceutu naglasite da ste pušač.

Psiholozi kažu da su tri nedelje potrebne za promenu navike, pa su te tri nedelje ključne i kod ostavljanja pušenja, jer je tada apstinencijalna kriza najjača. U prvih par meseci odvikavanja potrebno je najviše truda, kao i promena rutina i navika pušača.

Ostale vesti iz ove kategorije