RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv raka

Aleksandra Orlić | 4. februar 2019. | 14:56 | Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv raka

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od njih umre više od 20.000 ljudi. U Severnobačkom okrugu,  tokom 2017. godine od raka je umrlo 608 osoba. Ovo je neslavna statistika sa kojom dočekujemo Svetski dan borbe protiv raka.

Kada su u pitanju maligne bolesti, stanje je alarmantno u celom svetu. Prema najnovijim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2018 godini, od raka je obolelo 18,1 milion ljudi, a zabeleženo je 9,6 miliona smrtnih slučajeva. Stručnjaci ističu, prevencija predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti. Približno na dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati. Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto izbegavanjem najpoznatijih faktora rizika, a to su prvenstveno duvanski dim, različite hemijske supstance iz životnog i radnog okruženja, jonizujuća zračenja, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i gojaznost.

U Srbiji se sprovode nacionalni programi za skrining raka grlića materice,  dojke i debelog creva, koji će, po procenama, u narednom periodu u značajnoj meri smanjiti obolevanje i umiranje od ovih, inače najčešćih malignih bolesti. U planu je i novi Zakon o zaštiti stanovništva, po kom će građani koji se ne odazovu na preventivne preglede, u slučaju da obole od malignih bolesti obuhvaćenih skrining programom, morati da učestvuju  u troškovima lečenja, sve u cilju da se utiče na povećanje svesti pojedinca kao i zajednice u borbi protiv ove opake bolesti.

Ostale vesti iz ove kategorije