RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Otvorena izložba „Crtačev ugovor - neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu“

Aleksandra Orlić | 4. februar 2019. | 14:58 | Kultura

Otvorena izložba „Crtačev ugovor - neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu“

U Galeriji „Dr Vinko Perčić“, u petak je otvorena izložba pod nazivom „Crtačev ugovor - neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu“, autora Čedomira Janičića, muzejskog savetnika Gradskog muzeja Sombor.

Nakon Sombora, Subotica je drugi grad u kom je premijerno prikazana izložba „Crtačev ugovor“. Neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu, dobija na značaju  nekoliko godina nakon njegove smrti, kada njegova udovica Gradskom muzeju u Somboru daruje deo muževljeve likovne zaostavštine. Pored brojnih crteža koji su bili umetnički izraz samoukog autora, ova  ustanova kulture dobila je i deo dokumentacije koja otkriva mnoštvo do tada neotkrivenih i nezabeleženih činjenica iz života Brankova. Jedna od njih je da se čak 91 crtež nalazi u kabinetu Centra „Žorž Pompidu“ u Parizu, jednog od najznačajnijeg i najmodernijeg muzeja u svetu, a da to niko nije znao, pa čak ni sam autor.

Izožba „Crtačev ugovor“ - Neobična pričao o umetniku Branislavu Brankovu, kako sam autor izložbe Čedomir Janičić kaže, nije klasičan prikaz jednog umetnika, biografije niti problema u radu nekog talentovanog čoveka; ona predstavlja jednu priču o životu vojvođanskog umetnika koji je za sobom ostavio veliki opus od preko 2000 crteža, slika, pastela, čiju postavku sugrađani mogu pogledati u Galeriji „Dr Vinko Perčić“, do 22. februara.

Ostale vesti iz ove kategorije