RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Oprez sa neregistrovanim lekovima

Sanda Mileusnić | 5. februar 2019. | 14:52 | Zdravstvo

Oprez sa neregistrovanim lekovima

Proteklih nedelja, u štampanim medijima su se pojavili napisi o modafinilu,  koji se popularno naziva „studentskom drogom“, jer ga koriste studenti u vreme ispitnih rokova, kako bi poboljšali koncentraciju i održali stanje budnosti. U Srbiji nije registrovan kao zvaničan lek i ne može se naći u legalnom prometu.

Modafinil podiže budnost organizma i na taj način deluje stimulativno. Smatra se da je najviše zloupotreba ovog leka među studentima koji ga koriste kako  bi poboljšali rezultate učenja, dok ga neki svrstavaju u grupu inteligentnih lekova.

S obzirom na to da mu je primarna namena lečenje vrlo ozbiljnih poremećaja, nije proporučljivo da ga koriste mlade i zdrave osobe.

U zemljama gde je registrovan, modafinil se koristi u terapeutske svrhe, za lečenje narkolepsije, opstrukcione apneje i kod osoba koje rade u smenama i kojima je to neophodno za normalno funkcionisanje. Doziranje i dužina upotrebe ovog leka u takvim slučajevima je pod strogim nadzorom lekara.

Najčešće kontraindikacije nekontrolisane upotrebe ove supstance su glavobolja i  mučnina, a može se javiti i anksioznost, depresija i anoreksija. Naročito opasne posledice mogu biti poremećaj srčanog ritma, tahikardija i hipertenzija. Ovaj lek nije registrovan u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Stručnjaci napominju da svako korišćenje leka bez preporuke lekara, mimo preporučene doze ili dužine trajanja predstavlja njegovu zloupotrebu, pa se tako savetuje da se medikamenti ne uzimaju na svoju ruku, jer i najbezazleniji lek, ako se ne koristi na pravilan način može izazvati neželjena dejstva.

Ostale vesti iz ove kategorije