RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Subotičanima predstavljen projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

Aleksandra Orlić | 12. februar 2019. | 14:43 | Kultura

Subotičanima predstavljen projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije

U Savremenoj galeriji predstavljen je projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI LAB, koji u našoj zemlji sprovodi Centar za promociju nauke iz Beograda. Projekat je izuzetna prilika da umetnici istraže nove umetničke forme uz pomoć nauke, pod vrhunskim naučnim mentorstvom.

Centar za promociju nauke je u saradnji sa još 12 partnera iz 11 evropskih zemalja, krajem prošle godine otpočeo realizaciju novog projekta pod nazivom Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI Lab, čija je preteča projekat Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke – Art & Science.  

Novi projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije - AI Lab, finansiran je iz programa  Kreativna Evropa, tačnije programa Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, koji stavlja u fokus  jednu od najaktuelnijih i najdinamičnijih naučnih oblasti današnjice - veštačku inteligenciju i njene srodne discipline. U okviru AI Lab projekta otvoren je prvi poziv za umetnike aktivne na polju digitalne umetnosti, studente umetničkih fakulteta i sve one sklone izazovima i eksperimentima u radu s novim medijima. 

Projekat Evropska laboratorija veštačke inteligencije traje tri godine, tokom kojih će pored aktivnosti na globalnom nivou, Centar za promociju nauke, u okviru granica naše zemlje, kroz samostalne projekte i programe predstaviti javnosti mnoštvo originalnih umetničkih radova i izložbi međunarodnih i domaćih autora, koji stvaraju u okviru Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke.

Ostale vesti iz ove kategorije