RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Srbija danas slavi Dan državnosti

Sanda Mileusnić | 15. februar 2019. | 12:43 | Društvo

Srbija danas slavi Dan državnosti

Dan državnosti Srbije je državni praznik koji se praznuje 15. i 16.februara u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. podignut Prvi srpski ustanak i na dan kada je u Kragujevcu 1835. proglašen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Subotičani uglavnom znaju da se danas obeležava Dan državnosti Srbije, ali malo ko se na prvi mah seća koji su se važni događaji na današnji dan odigrali.

Sretenje je datum koji je višestruko značajan za Srbiju, jer osim što je verski praznik, ovaj datum se slavi kao Dan državnosti i Dan ustavnosti Republike Srbije. Na zboru u Orašcu Sretenja 1804. za vođu Prvog srpskog ustanka izabran je Karađorđe Petrović.

Drugi značajan događaj u istoriji Srbije koji se desio na ovaj dan je donošenje tzv. Sretenjskog ustava. Jedan od najmodernijih i najliberalnijih u Evropi toga doba, njegov značaj se ogleda i u ukidanju feudalizma kao ostatka srednjovekovnog oblika uređenja. U prilog tome da je Sretenjski ustav bio daleko ispred svog vremena govori i činjenica da su protiv njega bili knez Miloš Obrenović koji je do tada vladao autokratski, kao i Rusija i Turska.

Na predlog Radoša Ljušića, istoričara iz Beograda, ovaj praznik je 2002. usvojen kao Dan državnosti Republike Srbije. Tokom istorije Srbije proslavljali su se i Sveti Andrija kao kada je osvojen  Beograd u Prvom srpskom ustanku, 2.juli kao Dan nezavisnosti Srbije, Dan proglašenja Srbije za kraljevinu 6.mart, 12.jul kao dan rođenja kralja Petra I Karađorđevića i Dan republike 29. novembar.

Ostale vesti iz ove kategorije