RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Da li vas muči prolećni umor?

Nina Kovačević | 12. mart 2019. | 13:10 | Zdravstvo

Da li vas muči prolećni umor?

Nagla promena vremena i  temperaturne oscilacije podjednako nepovoljno utiču na zdrave i bolesne osobe. Lekari poručuju da se kao posledica javlja tzv.  ,,prolećni umor“ koji se  može izbeći primenom praktičnih saveta, kako bi se organizam što pre adaptirao.

Mišljenja građana o prolećnom umoru su podeljena - dok jedni tvrde da ne postoji, drugi osećaju promenu vremena koja ih zamara i kako kažu, osećaju  pospanost, slabost i ošamućenost. Osećaju naši sugrađani i bezvoljnost,  koja je karakteristična za ovo doba godine, ali čekaju da ih prođe i raduju se proleću.

Prema rečima lekara intenzitet simptoma prolećnog umora moguće je smanjiti uzimanjem dovoljne količine tečnosti i izbegavanjem kafe koja je diuretik, što je značajno kod osoba kod kojih se javljaju promene u vrednostima krvnog pritiska. Važno je boraviti u provetrenim prostorijama, unositi dovoljnu količinu tečnosti, oblačiti se slojevito, hraniti se zdravo-unositi dovoljnu količinu voća i povrća, imati redovnu fizičku aktivnost. Pored zdravog stila života, ne treba zanemariti ni redovne preventivne preglede, koji su veoma značajni, napominju lekari.

Lekari savetuju hronične bolenike da redovno uzimaju terapiju i da se pridržavaju saveta lekara, jer se kod asmatičara i kardiovaskularnih bolesnika očekuje pogoršanje simptoma osnovne bolesti. Tokom meseca prelaza  povećan je broj smrtnih slučajeva zbog čega je neophodno omogućiti organizmu da se što lakše prilagodi promenama.

Ostale vesti iz ove kategorije