RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Da li kao potrošač znate svoja prava?

Sanda Mileusnić | 15. mart 2019. | 15:23 | Društvo

Da li kao potrošač znate svoja prava?

Širom sveta danas se obeležava Dan prava potrošača, koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija  1983.godine.Ovo je prilika da se potrošačima skrene pažnja na značaj ostvarivanja njihovih prava, kojih u većini slučajeva nisu ni svesni. 

Subotičani sa kojima smo razgovarali smatraju da su njihova prava kao potrošača zaštićena, ali nisu u  potpunosti  sigurni koja su to prava i kako funkcionišu.

Potrošač ima zakonsku garanciju od dve godine na kupljeni proizvod, a da bi mogao da podnese reklamaciju potrebno je da sačuva fiskalni račun, objašnjava Marko Dragić, pravni savetnik.

Iz udruženja potrošača savetuju da se prilikom kupovine obrati pažnja na  to da li je cena pravilno istaknuta, da li je u pitanju akcijska cena ili redovna, kao i na to da li je rok upotrebe proizvoda važeći.  Prvi korak koji potrošač u ostvarivanju svojih prava treba da načini  je ulaganje reklamacije trgovcu na mestu kupovine proizvoda, a ukoliko trgovac odbija da prihvati reklamaciju, drugi korak je obraćanje udruženju potrošača ili nadležnoj tržišnoj inspekciji.

Zakonska garancija od dve godine propisana je Zakonom o zaštiti potrošača, a na određene proizvode rok garancije može biti i duži. Kako naš sagovornik objašnjava, u pitanju je komercijalna garancija koju trgovci i proizvođači daju uglavnom na tehniku, a regulisana je Zakonom o obligacionim odnosima. Građani Vojvodine za pomoć i savet mogu se obratiti Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine i  Udruženju za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije