RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Opasni paraziti vrebaju u travi

Nina Kovačević | 18. mart 2019. | 14:40 | Zdravstvo

Opasni paraziti vrebaju u travi

Povećanjem dnevnih temperatura povećava se broj aktivnih krpelja, zbog čega je neophodno adekvatno zaštiti kućne ljubimce, upozoravaju veterinari. Krpelji izazivaju brojna zarazna oboljenja među kojima je i Lajmska bolest koja je veoma opasna i po zdravlje čoveka. Ukoliko na sebi ili svom ljubimcu primetimo krpelja potrebno je da potražimo stručnu pomoć lekara ili veterinara.

U veterinarskoj stanici zatekli smo vlasnika koji je šestomesečnog labradora po imenu Dalf, doveo na kontrolu. On napominje da svog psa redovno štiti pomoću preparata, da obraća pažnju prilikom šetnje kao i da  mu svaki put pregleda krzno.

Prema rečima veterinara  broj pasa koji su mete malih krvopija koje vire iz trave  je svaki dan sve veći, a nažalost, većina krpelja je zaražena.  Vlasnici mogu i sami da  odstrane krpelja iz kože ljubimca, ali je nakon toga neophodno da prate ponašanje  psa, i ukoliko uoče promenu raspoloženja,  odbijanje hrane, slabost, povišenu temperaturu, povraćanje ili  tamniju boju mokraće, što pre potraže stručnu pomoć.

Na tržištu postoje mnogobrojni preparati u borbi protiv krpelja među koje spadaju specijalne ogrlice, tablete, praškovi i kapi koje je neophodno redovno koristiti od aprila do oktobra. Veterinari poručuju vlasnicima da je prevencija nastanka bolesti najvažnija u očuvanju zdravlja njihovih ljubimaca.

 

Ostale vesti iz ove kategorije