RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Redovni pregledi čuvaju zdravlje dojki

Nina Kovačević | 19. mart 2019. | 15:00 | Zdravstvo

Redovni pregledi čuvaju zdravlje dojki

Podaci Registra  za rak  subotičkog ZZJZ  pokazuju da su 2016.godine 132 žene obolele, a 49 je umrlo od raka dojke, a toj zloglasnoj statistici dodaje se podatak da je stopa smrtnosti žena u našoj zemlji  među najvišima u Evropi zbog kasnog dijagnostifikovanja, podsećaju lekari uoči  20.marta,  Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Ovaj datum će u našem gradu biti obeležen raznim aktivnostima,   usmerenim na prevenciju ove bolesti, između ostalog i akcijom „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“, koja će se održati u prostorijama Crvenog krsta od 17 do 19 časova. U sklopu akcije ženama će biti pregledane dojke, proveriće se stanje uhranjenosti i meriti vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu. 

Cilj svih aktivnosti kojima će subotičke zdravstvene ustanove obeležiti Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, jeste podizanje svesti žena o značaju samopregleda i skrininga kao mogućnosti za rano otkrivanje bolesti, koja je u toj fazi izlečiva, naglašavaju lekari.

Faktori rizika za nastanak obolenja mogu biti genetski, a osim njih, nepovoljno utiču nezdrava ishrana, nedojenje, rađanje dece posle 30 godine, gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost. Žene bi trebalo da vrše samopregled dojki svakog meseca.

Nacionalni skrining program  se sprovodi šest godina u našoj zemlji radi ranog otkrivanja raka. Žene od 50 do 70 godine života pozivaju se na mamografiju,  jednostavnu, brzu i najpouzdaniju metodu. 

Osim akcije u Crvenom krstu, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke biće obeležen i u Apoteci u Gradskoj kući. Od 8 do13 časova, farmaceuti će obolelima davati savete i proveravati interakciju lekova u terapiji, ujedno ukazujući na značaj pružanja podrške obolelim i članovima njihove porodice.

Ostale vesti iz ove kategorije