RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Hronika

Penzioneri najčešće na meti uličnih kradljivaca

Sanda Mileusnić | 1. april 2019. | 14:25 | Hronika

Penzioneri najčešće na meti uličnih kradljivaca

Krađe po ulicama, otimanje torbi i nakita, postale su svakodnevica zbog koje mnogi sugrađani strahuju od izlaska iz kuće kada padne mrak. Ovakve krađe najčešće su u naselju Radijalac i Tokio, ali ima ih u drugim delovima grada. U Policijskoj upravi Subotica navode da najveći broj prijavljenih slučajeva imaju  u letnjim mesecima, a da su oštećeni uglavnom stariji sugrađani.

Subotičane koje smo zatekli na ulici pitali smo da li znaju nešto o uličnim krađama i da li se boje. Odgovori su mahom isti, o krađama su čuli, a iako nisu lično doživeli neprijatnu situaciju, boje se da šetaju u večernjim časovima. Kažu kradu se torbe, novčanici, mobilni telefoni, zlato.

Krivični zakonik kategoriše ovu vrstu krađe kao tešku, jer je to krađa koja je izvršena na naročito opasan ili drzak način. Za ovo delo propisana je kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina.

U prva dva meseca ove godine broj ovakvih krađa smanjen je u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci PU Subotica. Ove godine prijavljeno je četiri, dok je prošle godine ta cifra bila 20. Za celu prošlu godinu prijavljeno je 93 krađe tog tipa.

Na području PU u Subotici nije evidentirano postojanje organizovanih grupa koje vrše ovo krivično delo, ali je jedan deo učinioca od ranije poznat policiji.

Povećanom  broju ovih krađa u naselju Radijalac u prilog ide i blizina Gerontološkog centra, jer su stariji sugrađani tokom svoje šetnje laka meta lopovima. Iako Subotičani ne treba zbog straha da ostaju kod kuće, oprez nije na odmet, pogotovo u dane penzija.

Ostale vesti iz ove kategorije