RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Razvijena primarna zdravstvena zaštita daje bolje rezulatate

Marijana Tolimir | 5. april 2019. | 09:29 | Zdravstvo

Razvijena primarna zdravstvena zaštita daje bolje rezulatate

Pod sloganom „Primarna zdravstvena zaštita – osnov univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ obeležava se Svetski dan zdravlja, 7. april, ujedno i rođendan Svetske zdravstvene organizacije. Lekari podsećaju na podatak da najmanje polovina svetske populacije nema osnovnu zdravstvenu zaštitu, a da upravo od njene razvijenosti zavise ostali zdravstveni sistemi, kao i ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskih prava – pravo na zdravlje.

Kvalitetna i pristupačna primarna zdravstvena zaštita temelj je univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom, kažu lekari. Ona je prvi kontakt pacijenta sa zdravstvenim sistemom, i kao takva, u većini slučajeva uspeva da zadovolji njihove potrebe.

Primarna zdravstvena zaštita je vaoma važna, budući da pokriva većinu usluga poput skrininga, vakcinacije, informacija o tome kako sprečiti nastanak bolesti, planiranja porodice, lečenja, upućivanja na druge zdravstvene ustanove, kao i rehabilitaciju, poručuju lekari. Povodom Svetskog dana zdravlja, još jednom podsećaju na zdrave stilove života, kao i faktore rizika koji su najčešći okidač za nastanak mnogih bolesti, koje se mogu sprečiti.

Svetski dan zdravlja povod je i za još jedan Bazar zdravlja i to u MZ „Peščara“, gde će meštani tog dela Subotice moći da provere faktore rizika, i dobiju savete od zravstvenih radnika.

Ostale vesti iz ove kategorije