RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Počela sezona krpelja

Sanda Mileusnić | 11. april 2019. | 13:01 | Društvo

Počela sezona krpelja

Sa sezonom lepog  vremena  sve više Subotičana boravi na otvorenom i tada treba obratiti pažnju na opasnost koja vreba iz trave – krpelje. Najaktivniji su u periodu od aprila do kraja oktobra i ako su inficirani, prenose Lajmsku bolest od koje godišnje oboli  10 do 15 Subotičana. Iz Gradske uprave najavljuju da sledeće nedelje počinje tretiranje javnih površina protiv ovog parazita.

Lajmska bolest  je  u prvom stadijumu vrlo blaga i prolazi bez lečenja, dok u drugom stadijumu može da zahvati i ošteti pre svega zglobove i centralni nervni  sistem, a može da izazove i po život opasan miokarditis.

Od krpelja se možemo zaštiti upotrebom repelenata i samopregledom kože nakon boravka u prirodi, a najbolje je i zamoliti nekog člana porodice da nam pregleda delove tela koje sami ne možemo, pre svega leđa.

Ukoliko primetite krpelja, potrebno je da ga u što kraćem roku izvadite jer je protekom vremena veća verovatnoća da će bolest koju prenosi ući u krvotok. Stručnjaci napominju da nema potrebe da idete kod doktora, već da ga sami odstranite pincetom.

Na teritoriji Grada Subotice godišnje se zabeleži od 10 do 15 slučajeva Lajmske bolesti koja se uoči uglavnom u prvom stadijumu kada je potpuno izlečiva. Grad je sa firmom „Oris“ iz Sombora  zaključio ugovor za uslugu suzbijanja krpelja, koji je sklopljen na period od dve godine i vrednosti je oko 700.000 dinara. Trenutno je u toku analiza i  utvđivanje njihove brojnosti, a očekuje se da će tretiranje početi od utorka.

Stručnjaci savetuju da je nakon vađenja krpelja potrebno  pratiti stanje kože na mestu gde je bio od 3 do 32 dana, a ako uočite crvenilo koje se širi, to je znak da je krpelj koji vas je ujeo bio inficiran i da treba da potražite pomoć lekara.

Ostale vesti iz ove kategorije