RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nuklearna i Sunčeva energija – čisti izvori obnovljive energije

Sanda Mileusnić | 12. april 2019. | 12:31 | Društvo

Nuklearna i Sunčeva energija – čisti izvori obnovljive energije

Nuklearna energija, Sunčeva energija, energija vetra, biomase, samo su neki od izvora obnovljive energije koji su u Srbiji nedovoljno zastupljeni.  Ovo su ujedno bile i  teme o kojima je bilo reči na naučnom skupu „Ekspres 2019“, koji je okupio naučnike iz Srednje Evrope kako bi diskutovali o eksploataciji obnovljivih izvora energije.

Republika Srpska leži na geotermalnim izvorima, koji se malo koriste, kao i solarna energija i energija vetra, objašnjava profesor sa Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.  Najviše je mini hidroelektrana, a trebalo bi koristiti i energiju biomasa.

Jožef Njerš bavi se obnovljivim izvorima energije 40 godina, a prema njegovim rečima u Srbiji nedostaje značajnija podrška Vlade na tom polju. U zemljama EU podržava se i finansira termoizolacija, toplotne pumpe, eksploatacija vetra i solarne energije. Nuklearna postrojenja kod nas ne postoje, pa se može reći da Srbija ima sreću što ima Đerdap.

Naš region ima potencijal na polju geotermalne energije, napominje profesor Njerš.

Sunčeva energija je veliki potencijal kojim se sve može rešiti, a istovremeno je i čist izvor energije koji nema izduvnih gasova, objašnjava profesor Odri, ali Evropa zaostaje u tom pogledu.

Dobar primer iskorišćavanja Sunčeve energije je Kina, koja je dosta uložila u tehnologiju, a istovremeno rešava problem smoga. Srbija i Evropa bi trebalo da idu u tom pravcu, dodaje profesor Odri.

Naučni skup „Ekspres“ organizovan je po 11. put, a ove godine okupio je preko 20 mladih doktoranada i doktora nauka iz Srednje Evrope koji su predstavili  23 naučna rada i doktorske disertacije.

Ostale vesti iz ove kategorije