RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Sajam zapošljavanja – prilika za poslodavce i nezaposlene

Marijana Tolimir | 12. april 2019. | 12:52 | Privreda

Sajam zapošljavanja – prilika za poslodavce i nezaposlene

Na evidenciji NSZ u Severnobačkom okrugu trenutno je nešto više od 8.000 nezaposlenih lica, od čega je u Subotici 4862 – podaci su sa kojima je otvoren još jedan, 41. Sajam zapošljavanja. Ovo je za oko 17 odsto manje, nego u istom periodu prošle godine, međutim, kako poručuju nadležni, zabrinjava to što je gotovo polovina nezaposlenih bez kvalifikacija, što ujedno predstvalja i najveći problem za poslodavce – zapošljavanje kvalifikovanih radnika.

Sa biografijama u rukama Subotičani traže posao. Sajam zapošljavanja jedinstvena je prilika da se direktno sretnu s poslodavcima. Svi se nadaju istom – da će dobiti poziv i uskoro početi da rade.

Ukupno 40 poslodavaca ponudilo je čak 700 radnih mesta, a prema rečima direktora subotičke filijale NSZ, teško je izdvojiti najtraženija – svih 50 zanimanja su podjednako potrebna subotičkim privrednicima.

S druge strane, poslodavci  kažu da im Sajam pruža nove mogućnosti da dođu do radnika, međutim, da je i dalje najveći problem nedostatak kvalitetne radne snage, koja sve više odlazi u inostranstvo. Ističu da, uprkos tome što su zarade podigli kako bi zadržali ljude, dokle god država ne smanji poreze i doprinose, više od trenutnog - ne mogu.

Direktna posledica sajmava zapošljavanja, kojih je prošle godine održano preko 2000 širom Srbije, jeste da je posao pronašlo čak 16.000 radnika, istakao je direktor NSZ, Zoran Martinović.

Sajam je podržala i lokalna samouprava, iz koje poručuju da podržavaju sve mere aktivnog zapošljavanja.

Od početka godine u Severnobačkom okrugu sa evidencije NSZ zaposleno je čak 1000 lica, od čega 600 u Subotici. Najviše je bilo onih sa III i IV stepenom stručne spreme.

 

Ostale vesti iz ove kategorije