RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Medijacija – brži način rešavanja sporova u privredi

Sanda Mileusnić | 18. april 2019. | 14:06 | Privreda

Medijacija – brži način rešavanja sporova u privredi

Zakon o posredovanju u rešavanju sporova koji se u Srbiji primenjuje od 2015. godine otvorio je mogućnost medijacije kao načina rešavanja sporova u privredi, ali njena primena među privrednicima još uvek nije zaživela, iako se time na  brži, jeftiniji i efikasniji način mogu rešiti sukobi, poruka je licenciranih medijatora. U prošloj godini je tek nešto više od 600 predmeta rešeno na ovaj način. Tim povodom u Poslovnom inkubatoru održana je panel diskusija koju Partneri Srbija organizuju zajedno sa USAID Projektom saradnje za ekonomski razvoj.

Iskustvo u praksi pokazuje da se građani još uvek češće odlučuju da svoje pravo ostvare pred sudom, iako je to u odnosu na medijaciju duži i skuplji put, objašnjava advokat i medijator, Tanja Dugonjić. Građani i privredni subjekti često nisu upoznati sa činjenicom da sporazum iz medijacije može da ima karakter izvršne isprave ako se overi kod javnog beležnika, pa tako dobija podjednaku pravnu snagu kao i sudska presuda.

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava reguliše medijaciju između privrednih subjekata kao specijalističku medijaciju, za koju licencu ima oko 25 medijatora u Srbiji,  a Privredna komora Srbije je određena kao institucionalni posrednik.

Medijacija je u Srbiji još uvek u začetku, postoje rezultati, ali i prostor za unapređenje. Zakon omogućava medijaciju u gotovo svim vrstama predmeta u kojima strane mogu slobodno da raspolažu svojim zahtevima, objašnjava Ana Toskić, dodajući da je sud uvek alternativa kojoj se može pribeći u slučaju da medijacija ne urodi plodom. Šira primena medijacije trebalo bi da dovede i do smanjenja opterećenosti sudova.

Licencirani medijatori postoje u svim gradovima, a dalje unapređenje primene medijacije trebalo bi da usledi pravnim okvirom. Ministarstvo pravde radi na strategiji gde se razmatra da u određenim vrstama predmeta prvi sastanak sa medijatorom bude obavezan, kako bi se strane upoznale  sa prednostima i opcijama primene medijacije u rešavanju njihovog sukoba.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije