RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Saobraćaj je najveći izvor buke

Nina Kovačević | 19. april 2019. | 13:04 | Društvo

Saobraćaj je najveći izvor buke

Poslednji rezultati  merenja nivoa komunalne  buke pokazuju da je  nivo buke u našem gradu  neznatno prekoračen u tri zone merenja, a najveći izvor je saobraćaj, poručuju stručnjaci uoči Međunarodnog  dana zaštite od buke.  Osim toga, u Subotici se meri se i stepen buke koji potiče od rada tehnološke i muzičke opreme u ugostiteljskim objektima.

Nivo buke u poslednjih par godina je  u trendu stagniranja, poručio je Zoltan  Vidaković, inženjer zaštite životne sredine ZZJZ, koji je nadležan za monitoring buke u našem gradu. Prema njegovim rečima, različita  merna mesta u koje spadaju centar grada, Aleksandrovo, Palić, Mali Bajmok i Čantavir imaju različite dozvoljene nivoe komunalne buke i taj opseg je drugačiji tokom dnevnih i noćnih intervala.

Tokom godine inspekcija u gradu obavi 12 redovnih kontrola buke iz ugostiteljskih objekata u noćnim satima od 22h do 2h ujutru, a do sada su urađene dve.  Ukoliko se merenjem  utvrdi da je došlo do prekoračenja dozovoljenog  nivoa , podnose se prekršajne prijave, napominje Suzana Dulić, inspektorka zaštite životne sredine Gradske uprave.

Buka je svaka zvučna pojava koja remeti normalan rad i odmor čoveka, podsetio je dr  Marko Sente otorinolaringolog, dodajući da osim što oštećuje slušni aparat, buka nepovoljno utiče na rad srca, štitne žlezde, nervni sistem i može izazvati depresiju.  Buka koja prelazi nivo od 60 db može izazvati akutna oštećenja, a ukoliko je izloženost dugotrajna ili  jačina zvuka prelazi 80db  može doći do trajnog oštećenja i gubitka sluha.

Građani  uglavnom prijave zbog buke češće podnose od proleća do jeseni,prošle godine su podneli 62, a ove 11 zbog čega iz Inspekcije za zaštitu životne sredine u narednom periodu očekuju porast prijava.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije